Το ακριτικό χωριό των Ψαράδων στη Φλώρινα, το τελευταίο ελληνικό σημείο στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, στη νότια όχθη της λίμνης περίπου 59 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας, αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο γαλήνης και ηρεμίας, που όλοι κάποια στιγμή στην ζωή τους πρέπει να επισκεφτούν.
Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ είναι τόσο νωχελικές, που δίνουν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχε σταματήσει, ενώ η μυστηριακή ατμόσφαιρα που επικρατεί αποτελεί και το πιο χαρακτηριστικό αλλά και γοητευτικό στοιχείο του χωριού.
Ψαράδες- Το τελευταίο ελληνικό χωριό της Φλώρινας
Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, το λεγόμενο τριεθνές, οι Ψαράδες αποτελούν την τελευταία στάση που πραγματοποιεί κανείς όταν επισκεφτεί τις Πρέσπες. Η εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης του χωριού είναι μοναδική, με τα πάντα εδώ μέσα από την απλότητά τους, να θυμίζουν στον καθένα ξεχωριστά όλα εκείνα τα πράγματα και τις αυθεντικές εμπειρίες με τις οποίες έμαθε να ζει χωρίς…
Στους Ψαράδες οι κάτοικοι του χωριού διηγούνται τις ιστορίες τους, αποκαλύπτουν ότι ζουν μέσα και για τη λίμνη, ενώ σερβίρουν στους φιλοξενούμενούς τους φρέσκο γριβάδι, τον θησαυρό τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες με μεγάλη εμπορική αξία για τους ψαράδες της περιοχής.
Ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό βρίσκεται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, ενώ διαθέτει πέτρινα και πλινθόκτιστα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται από το 19ο αιώνα.
Ψαράδες: Βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα
Από τις στιγμές που σίγουρα αποτελούν εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες των Ψαράδων η βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας. Μια σπάνια εμπειρία, η περιήγηση στα υδάτινα σύνορα των τριών κρατών -Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία- σίγουρα γοητεύει, ενώ κατά την διάρκειά της απολαμβάνει κανείς τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες πάνω στους βράχους, αλλά και τα φημισμένα ασκηταριά στα βράχια της λίμνης.
Επίσης, από το χωριό ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στη Χερσόνησο Ρότι, η οποία φημίζεται για τις εντυπωσιακές βραχογραφίες της.