Το Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη, προκαλεί δέος και ανατριχίλα μόνο στο άκουσμά του. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα φαράγγια τόσο στη θέασή τους, όσο και κατά την πεζοπορία σε αυτά προκαλούν δέος. Η στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε κάθετους επιβλητικούς βράχους και το πόσο «μικρός» μοιάζει ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω ότι η επίσκεψη σε κάποιο από τα εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής.
Κάτι που ισχύει και για το Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη, και μάλιστα σε πιο έντονο βαθμό, αν αναλογιστεί κανείς το μακάβριο όνομα και την ανατριχιαστική ιστορία που το συνοδεύει.
Φαράγγι των Νεκρών: Το σημείο ταφής των αρχαίων Μινωιτών
Το όνομα του φαραγγιού, λοιπόν, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι προσπαθούσαν να το διασχίσουν έχαναν την ζωή τους, αλλά στο ότι λειτουργούσε εν είδει τάφου για τους αρχαίους Μινωίτες. Πιο συγκεκριμένα, οι σπηλιές στους κάθετους και επιβλητικούς βράχους του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν ως σημείο ταφής για τους αρχαίους Μινωίτες, με τους ζωντανούς που μετέφεραν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία σκαρφαλώνοντας στα βράχια να βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους την ζωή.
Το φαράγγι εντοπίζεται στην ανατολική Κρήτη, στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, μετά το χωριό Άνω Ζάκρος.
Το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι το φαράγγι των νεκρών αποτελεί το τελευταία τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 -ξεκινάει από την Πορτογαλία, καταλήγει στην Ελλάδα από βορρά και συνεχίζει προς νότο στην Κρήτη, καταλήγοντας στην Κάτω Ζάκρο και διασχίζοντας όλη τη νότια Μεσόγειο.
Όποιος θελήσει να διασχίσει το φαράγγι θα χρειαστεί περίπου δύο ώρες, η σήμανσή του είναι αρκετά καλή και κατανοητή, ενώ η πρόσβαση βατή -τα πιο επικίνδυνα σημεία του δεν βρίσκονται εντός του μονοπατιού. Αυτό που παρατηρεί κανείς σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλείο της φύσης που το χαρακτηρίζει, δίνοντας την δυνατότητα στον περιπατητή να παρατηρήσει από κοντά ακόμη και αρχαιολογικά απομεινάρια.