Οι φθινοπωρινές ταξιδιωτικές τάσεις για το 2021 αποδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν και την παραμικρή αφορμή για να μπορέσουν να οργανώσουν το επόμενο ταξίδι τους. Μόνο που υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση. Το ταξίδι δεν επικεντρώνεται πλέον στον προορισμό, αλλά στους στους ανθρώπους.

Μέχρι να τελειώσει η πανδημία, λοιπόν, οι ημέρες επιλογής διακοπών με βάση τον προορισμό ή τα αξιοθέατα θα αποτελούν πια παρελθόν. Αντίθετα, τόσο η βιομηχανία του τουρισμού όσο και οι ταξιδιώτες θα ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τις προσωπικές ανάγκες, αναφέρει το The Conversation.

Διαβατήρια

Ο τουρισμός μετά την Covid-19 αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπους, σε αντίθεση με τους προορισμούς

Αντιμέτωποι με την επιθυμία να ταξιδέψουν και τα πρακτικά εμπόδια ενάντια σε αυτό, οι άνθρωποι αναμένεται να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές ταξιδιού. Οι τουρίστες στην εποχή μετά την Covid-19 θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν στο επόμενο ταξίδι τους. Θα έχουν πολύ υψηλότερες προσδοκίες από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και θα είναι πολύ πιο απαιτητικοί. Για να συμβαδίσει, ο κλάδος θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην προσφορά υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και εμπειριών που καλύπτουν την ευεξία, την υγεία και τη γενική ευημερία. Θα πρέπει να επικεντρωθούν σε υψηλά πρότυπα υγιεινής, τα οποία φαίνεται ότι και οι οι τουρίστες αναζητούν.

Δεν θα αποτελούσε, έκπληξη, μάλιστα να δούμε τάσεις όπως ο τουρισμός υγείας, ο τουρισμός ευεξίας, ο πνευματικός και πιθανώς θρησκευτικός τουρισμός να αυξάνονται, επίσης. Χάρη στην πανδημία, οι τουρίστες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ σε αυτές τις ανάγκες είτε πρόκειται για επείγουσες ανησυχίες για την υγεία, θεραπείες πολυτελείας ή επιδίωξη σωματικής και πνευματικής ευεξίας μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ζωής με περιορισμούς.

Διαβατήρια

Τουρισμός προσανατολισμένος στον άνθρωπο

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό τουρισμού Fabio Carbone, ο τουρισμός μετά την Covid-19 αναμένεται, επίσης, να επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπους παρά στους προορισμούς. Όσοι επιθυμούν να ξεφύγουν από μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν το ταξίδι για να θερμάνουν τις υπάρχουσες σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα που ζουν στο εξωτερικό ή να αναζητήσουν νέες συναντήσεις. Ο Carbone προτείνει ότι εξαιτίας αυτού, ο τουρισμός μετά την Covid-19 θα στραφεί προς την προτεραιότητα της ανθρώπινης ανάπτυξης, του διαλόγου και της ειρήνης.

Ως εκ τούτου, τα δημοφιλή είδη τουρισμού είναι πιθανό να περιλαμβάνουν: ταξίδια για επίσκεψη φίλων και συγγενών, εθελοντικό τουρισμό και ειρηνικό τουρισμό.

Εθελοντικός τουρισμός

Ο εθελοντικός τουρισμός – ή ο εθελοντισμός- είναι μια εξειδικευμένη τουριστική δραστηριότητα που ουσιαστικά σημαίνει εθελοντισμός σε έναν ξένο προορισμό. Αν και ορισμένοι αμφισβητούν εάν συμβάλλει θετικά στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις μειονεκτικές κοινότητες, ο εθελοντισμός έχει δημιουργήσει πολύτιμο ανθρωπιστικό έργο. Με την οικονομική συνέπεια της πανδημίας να έχει πλήξει πιο έντονα τις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αποτελεσματικός εθελοντισμός δεν είναι μόνο επιθυμητός, είναι απαραίτητος.

Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα

Τουρισμός Ειρήνης

Ο τουρισμός ειρήνης, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο ενδιαφέρον για την επίσκεψη συγκεκριμένων προορισμών προκειμένου είτε να εξεταστεί πώς αναπτύσσεται και τιμάται η ειρήνη εκεί μέσα από έρευνες ή μελέτες, είτε συμβάλλει στις προσπάθειες ενός προορισμού για την εδραίωση ειρήνης μετά από σύγκρουση. Ο τουρισμός ειρήνης περιλαμβάνει συνήθως την επίσκεψη μνημείων ειρήνης ή ζώνων συγκρούσεων με σκοπό να μάθει από τα λάθη των προηγούμενων πολέμων και να βοηθήσει στην επίλυση ή την πρόληψη των υφιστάμενων συγκρούσεων.

Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε τοποθεσίες όπως το Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου και το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα. Μπορεί επίσης να λάβει τη μορφή συμμετοχής σε εργαστήρια και συνέδρια μεταξύ επαγγελματιών επίλυσης συγκρούσεων ή να πραγματοποιήσει κανείς καθοδηγούμενους περιπάτους ειρήνης που εμβαθύνουν σε ιστορίες επίτευξης ή αναζήτησης ειρήνης. Η επίσκεψη σε διάσημα έργα τέχνης της ειρήνης και εκθέσεις με θέμα την ειρήνη, καθώς και φεστιβάλ και επιδείξεις θεωρούνται, επίσης, δραστηριότητες του τουρισμού ειρήνης.