Με εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρίσκεσαι στους πρόποδες του Πάρνωνα και στην υδάτινη αγκαλιά του Μυρτώου, παραπέμπει περισσότερο σε νησιωτικό προορισμό, ενώ μαγεύει τον επισκέπτη του με την ανόθευτη και παρθένα ομορφιά του.
Διατηρώντας μέχρι σήμερα ανέπαφα από τον μαζικό τουρισμό το παραδοσιακό χρώμα και την υπέροχη γραφικότητά του, το Κυπαρίσσι «κρυμμένο» στην άκρη της Λακωνίας, οφείλει την ονομασία του στα πολλά κυπαρίσσια που βρίσκονται στην περιοχή και αποτελεί έναν ανεξάντλητο προορισμό γεμάτο με μαγικά τοπία.
Η μακρόχρονη απομόνωσή του, καθώς μέχρι την δεκαετία του ’70 η πρόσβαση σε αυτό ήταν εφικτή μόνο από θαλάσσης, συνέβαλε στη διατήρηση της αυθεντικότητάς του. Αθέατο από την παραλία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, οι οποίοι λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοπονήσου. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, οι κάτοικοι προχώρησαν στη δημιουργία κι άλλων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως της Παραλίας και της Μητρόπολης.
Το γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, μεταξύ του Λεωνιδίου και της Μονεμβασιάς, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία, τη Μητρόπολη και τη Βρύση (ο παλαιότερος οικισμός). Στην Παραλία τα πάλλευκα, χαμηλά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ενώ πρωταγωνιστούν και στις περισσότερες φωτογραφίες.
Κατά την αρχαιότητα το χωριό αποτελούσε ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια, με τους ασθενείς- επισκέπτες του να μπαίνουν σε γούρνες που ήταν λαξευμένες στο βράχο, οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό που ανάβλυζε από το βουνό.
Στα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού το Ασκληπιείο της Βρύσης, η αρχαία πόλη των Κυφάντων, ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου, καθώς και το Βυζαντινό Κάστρο στο Καστέλλι. Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην ευρύτερη περιοχή και οι παραλίες, με την Μεγάλη Άμμο να συγκαταλέγεται στις πιο φημισμένες, ενώ εξίσου όμορφες επιλογές αποτελούν η ακτή της Αγιάς Κυριακής, καθώς και εκείνη του Φωκιανού σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό.