Οι φυσικές ομορφιές και τα γραφικά σημεία της Μεσσηνίας είναι αστείρευτα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν όμορφα και ήσυχα χωριουδάκια, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Με φυσικό φόντο το άγριο μανιάτικο τοπίο ή τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, τα χωριά που ακολουθούν αποτελούν πραγματική έκπληξη για όποιον τα επισκεφτεί.

Τραχήλα

Ανάμεσα σε αυτά και η Τραχήλα, το πέτρινο ψαροχώρι που συναντάται 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, χτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο. Άγνωστο στους περισσότερους, το μικρό ψαροχώρι με το ιδιαίτερο χρώμα, τα πέτρινα κτίρια, το μικρό λιμανάκι με τις παραδοσιακές βάρκες και το εντυπωσιακό μανιάτικο τοπίο ολόγυρά του αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και γαλήνια απόδραση.

Στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της βόλτας εδώ το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου -και τα δύο εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Κοντά στον οικισμό συναντάται το περίφημο σπήλαιο Καταφύγι, με σπουδαία σπηλαιολογική πανίδα. Του προηγούμενους αιώνες, μάλιστα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.

Άγιος Νικόλαος

Το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου συναντάται στο νοτιότερο τμήμα της Μεσσηνίας, σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα, στη Δυτική Μάνη. Οι εικόνες με το χαρακτηριστικό μικρό λιμανάκι με τις ψαρότρατες, τα μικρά σοκάκια με τα παραδοσιακά κτίρια και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Σελινίτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, καθώς σύμφωνα με την παράδοση στην ακτή του οικισμού αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης και έκλεψε την ωραία Ελένη.

Με αφετηρία το χωριό ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί την Στούπα, εδώ όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», καθώς και την γραφική Καρδαμύλη.

Βουνάρια

Η ονομασία του χωριού Βουνάρια, σε απόσταση 8 χλμ. περίπου από την Κορώνη, οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους, καθώς είναι χτισμένο πάνω σε μια τοξοειδή σειρά καταπράσινων μικρών λόφων. Από τους μικρούς λόφους, δηλαδή βουναλάκια, πήρε και το όνομα Βουνάρια.

Σήμερα το χωριό διατηρεί τη γραφικότητά του, με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με μπαλκόνια και κόκκινες κεραμοσκεπές να συνθέτουν την εικόνα του, με την εκκλησία του χωριού, Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας, να είναι και αυτή χτισμένη από πέτρα.

Η ιστορική σημασία του χωριού είναι σπουδαία, καθώς σε κοντινή περιοχή από αυτά κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 διεξήχθη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών, με τους Έλληνες να σημειώνουν μεγάλη νίκη, μία από τις πρώτες του Αγώνα για την Απελευθέρωση. Κοντά στο χωριό βρίσκονται και οι παραλίες Περούλια και Κολονίδες.