Εντυπωσιάζει η πρώτη ερασιτεχνική λήψη βίντεο που καταγράφει την υποθαλάσσια διαδρομή αυτοδυτών εν δράσει, όταν επισκέπτονται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο και το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας.
Με σημείο αναφοράς το βίντεο, το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο της Deutsche Welle δημιούργησε ένα αφιέρωμα σε συνεννόηση με τον δήμο Αλοννήσου, αποτυπώνοντας την εμπειρία, μέσα από τη ματιά μίας οικογένειας Γάλλων αυτοδυτών.
Όπως δηλώνεται μάλιστα, η συγκεκριμένη οικογένεια επέλεξε την Ελλάδα και ειδικότερα την Αλόννησο, μόνο για τον σκοπό αυτό φέτος. «Έχουμε βουτήξει παντού στον κόσμο, στην Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Εδώ όμως ζεις κάτι μοναδικό, βιώνεις την ιστορία χιλιάδων ετών!» δήλωσε στην κάμερα ένας εκ των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη εκδρομή. Όπως αναφέρεται και στο video, στο group συμμετείχε και ο δήμαρχος της Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος προτιμά να καταδύεται συχνά με τουρίστες, προκειμένου να αφουγκράζεται τις εντυπώσεις των επισκεπτών.
«Ξεκίνησα μαθήματα κατάδυσης λόγω του ναυαγίου και τελικά ο βυθός με κέρδισε για πάντα! Το ναυάγιο της Περιστέρας αποτελεί έναν πόλος έλξης για κάθε λάτρη της κατάδυσης παγκοσμίως. Ως κάτοικος της Αλοννήσου λοιπόν, θεωρούσα αδιανόητο να έχω δίπλα μου ένα μοναδικό θησαυρό του κόσμου και να μην μπορώ να τον επισκεφτώ, ανά πάσα στιγμή. Κάθε κατάδυση είναι σαν να βουτάω για πρώτη φορά, καθώς ανακαλύπτω κάτι νέο», δήλωσε ο κ. Βαφίνης.
Η επιτυχημένη καθιερωμένη εκπομπή Euromaxx της Deutsche Welle μεταφέρει αυτές τις ημέρες στο αφοσιωμένο κοινό της τον συναρπαστικό κόσμο του διάσημου ναυαγίου των χιλιάδων αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στην Περιστέρα Αλοννήσου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην εκπομπή ωστόσο τονίζεται, πως η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται και σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα, χωρίς καν να βραχούν.
Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου, το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού παρέχει όλες τις πληροφορίες και τη δυνατότητα να καταδυθεί κανείς εικονικά και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.