Για ακόμη μία φορά η βρετανική Telegraph εκθειάζει την Ελλάδα αναφορικά με την επιτυχή -αν και απροσδόκητη- αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες στην ιστοσελίδα της.
«Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19, η Ελλάδα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρώτους ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου», αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα πως «αν και η Ελλάδα συγκέντρωνε όλες τις προοπτικές για πλήρη καταστροφή, πήγε κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις και βγήκε ‘νικήτρια’ από την μάχη της με την πανδημία».
Και συνεχίζει λέγοντας πως «η Ελλάδα είχε να πέσει σε πολλές καταστροφικές παγίδες αναφορικά με την Covid-19: μια χρηματοοικονομική κρίση δεκαετούς διάρκειας που αποδυνάμωσε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, πολιτική αστάθεια και τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτούς τους λόγους πολλοί ειδικοί περίμεναν η εικόνα της Ελλάδας να μοιάζει περισσότερο με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, ωστόσο η ίδια κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες».
Για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας η βρετανική εφημερίδα αποδίδει τα εύσημα στην άμεση δράση της κυβέρνησης, η οποία άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και έδρασε γρήγορα λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα πολύ νωρίς, κάτι που την βοήθησε στο να μην φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύ διαφορετική κατάσταση.
«Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου περιστατικού Covid-19 της χώρας στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ακύρωσε το ετήσιο καρναβάλι. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και μέσα σε λίγες μέρες περιόρισε τα μη απαραίτητα ταξίδια, ενώ έκλεισε τα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τους κινηματογράφους και τα μουσεία. Όποιος ερχόταν από το εξωτερικό έπρεπε να υποβληθεί σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ή να διακινδυνεύσει πρόστιμο και όλοι στη χώρα ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν την Κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους», αναφέρεται σχετικά με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.
«Ενεργώντας νωρίς η Ελλάδα στην ουσία αγόρασε χρόνο για να προετοιμαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο κύριος Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής και υγείας του LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΠΟΥ για την πανδημία.
Ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εφάρμοσε αυστηρούς περιορισμούς με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μικρή μετάδοση του ιού στις εγκαταστάσεις υγείας και φροντίδας». Στο οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου στη βρετανική εφημερίδα, οφείλεται και ο χαμηλός αριθμός θανάτων από Covid-19 συγκριτικά με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που η βρετανική εφημερίδα αποθεώνει την Ελλάδα, καθώς στις αρχές Απριλίου συμβούλευε τους αναγνώστες της να επισκεφτούν την χώρα μας μετά την κρίση του κορονοϊού.