Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομία της χώρας και έχει επηρεάσει δραστικά τον τουρισμό, προκαλώντας προβληματισμό εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κάλτσας
Η Μύκονος είναι ίσως ο πιο προβεβλημένος προορισμός στην Ελλάδα, τον οποίο κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους.
Μάλιστα το θέρετρο είναι διάσημο για τις πολυτελείς υποδομές του αλλά και τα beach bar στα οποία διασκεδάζουν τουρίστες μετά από τις βουτιές στα νερά του νησιού των ανέμων.
Ωστόσο φέτος η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα προδιαγράφει μια «αλλοπρόσαλη» θερινή τουριστική σεζόν, με τα μαγαζιά της Μυκόνου να μην γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα και όλο το νησί να περιμένει εναγωνίως τις εξελίξεις με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και το lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Το Newsbeast.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος εξήγησε ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα σταματήσει το lockdown»
Ο κ. Κουκάς μας μίλησε για το ποια είναι η επίπτωση της επιδημίας στον τουρισμό, αλλά και για τα μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
«Η επίπτωση της επιδημίας στον τουρισμό εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που προέρχονται οι επισκέπτες μας, ποια θα είναι εικόνα της χώρας μας σχετικά με το βαθμό αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της, εάν θα υπάρξουν εξελίξεις στο επίπεδο της ανακάλυψης φαρμάκου, καθώς από το βαθμό και το πλαίσιο λειτουργίας των μεταφορών. Αντιλαμβάνεστε ότι η τουριστική κίνηση εξαρτάται από μία σειρά εγχώριων και διεθνών παραμέτρων» μας είπε.
«Από την άλλη έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος εκπροσώπων του Τουρισμού με την Κυβέρνηση για τις σχετικές πρωτοβουλίες, που πρέπει να αναληφθούν στη χώρα μας για τη στήριξη του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα τόσο στο οικονομικό επίπεδο (μείωση ΦΠΑ, αναστολή τέλους διανυκτέρευσης, επιδότηση εργασίας και εργαζομένων, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ), όσο και στο επικοινωνιακό με το σχεδιασμό διαφημιστικών καμπανιών για συγκεκριμένες χώρες.
Ειδικά τώρα για τη Μύκονο βρισκόμαστε σε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου, έχουμε προχωρήσει στην αναστολή υποχρεώσεων για την πληρωμή ανταποδοτικών τελών και παράλληλα προχωράμε σε έργα υποδομών, ώστε να είναι έτοιμο το νησί, όποτε ξεκινήσει η τουριστική περίοδο. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού, καθώς και την Πολιτεία για αλληλοενημέρωση, αλλά και την υποβολή σχετικών προτάσεων. Παράλληλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους άλλους Δημάρχους του Ν. Αιγαίου επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και διεκδικούμε την επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Προσωπικά εκτιμώ ότι η στήριξη του τουρισμού και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας».
– Έχετε εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι επιχειρήσεις – μεγάλα μαγαζιά, ξενοδοχεία – το καλοκαίρι, μετά την επιδημία;
«Όλα θα εξαρτηθούν από πότε θα σταματήσει το lockdown τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες, κατά πόσο τα μέτρα στήριξης θα είναι εκτεταμένα και ουσιαστικά και βεβαίως ποια θα είναι η εκτιμώμενη χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι επειδή το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και επαγγελματισμού στο νησί είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι επιχειρήσεις θα κάνουν ότι είναι εφικτό για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
– Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε σχέση με τα μέτρα προστασίας;
«Oι πολίτες παρά τη δικαιολογημένη ανησυχία τους έχουν επιδείξει υπευθυνότητα και ψυχραιμία και έχουν τηρήσει τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Εμείς από την πλευρά μας λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου, τη θωράκιση του Κέντρου Υγείας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στενή συνεργασία με την Πολιτεία.
Συγκεκριμένα παρείχαμε υπολογιστές στους δημοτικούς υπαλλήλους για να εργάζονται από το σπίτι και προσλάβαμε συμβασιούχους για να καλύψουμε το κενό από τους εργαζόμενους που πήραν άδεια ειδικού σκοπού.
Δρομολογήσαμε ταχύτατα τις διαδικασίες για την προμήθεια του Κέντρου Υγείας με isobox, ώστε να υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας φορέων του ιού σε καθεστώς απομόνωσης και παράλληλα διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την αγορά επιπλέον ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού. Παράλληλα διπλασιάσαμε το καθιερωμένο βοήθημα σίτισης και στέγασης που δίνουμε αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους στους νοσηλευτές και θα το καταβάλουμε αντί του Δεκεμβρίου μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχουν σύντομα και σχετικές ανακοινώσεις και για τους γιατρούς μας.
Ενεργοποιήσαμε το Συντονιστικό Τοπικό Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο οποίο συμμετέχουν επικεφαλής και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) και του Κέντρου Υγείας.
Υλοποιούμε πρόγραμμα εκτεταμένων απολυμάνσεων στους βασικούς δημόσιους χώρους του νησιού (σχολεία, πλατείες, κεντρικούς δρόμους, δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες).
Δημιουργήσαμε μία πρότυπη δομή κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, το “Δίχτυ Αγάπης”, όπου με τη συμμετοχή δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών παραδίδουμε είδη πρώτης ανάγκης στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση.
Διασφαλίσαμε με εξαιρετική συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, αλλά τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Υπ. Μεταφορών και Υποδομών την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου του νησιού, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο και την άμεση αναστολή κάθε οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας στο νησί».