Το τοπίο είναι μαγικό και είναι άμεσα συνδεδεμένο με έναν από τους άθλους του Ηρακλή. Πρόκειται για τη λίμνη Στυμφαλία όπου ο αρχαίος μυθικός ήρωας αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.
Οι Στυμφαλίδες όρνιθες, ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά. Διώχθηκαν από τους λύκους από μια χαράδρα κοντά στον Ορχομενό της Αρκαδίας και κατέφυγαν στη λίμνη Στυμφαλία της ορεινής Κορινθίας. Αποτελούσαν μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους, τα κοπάδια και τις σοδειές.
Ο μυθικός ήρωας είχε ως στόχο να κάνει τα «πουλιά της Στυμφαλίας» να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης και να τα εξοντώσει. Σύμφωνα με τον μύθο σε αυτό τον βοήθησε η θεά Αθηνά η οποία του έδωσε κρόταλα από χαλκό σφυρηλατημένα στο εργαστήρι του Ηφαίστου τα οποία κροτάλισε ο ήρωας από ένα ύψωμα δίπλα στη λίμνη. Με τον τρόπο αυτό τα πουλιά δεν άντεξαν τον θόρυβο και ξεσηκώθηκαν τρομαγμένα. Ο Ηρακλής μπόρεσε έτσι να τα δει και εξολόθρευσε κάποια από αυτά ενώ τα υπόλοιπα κατέφυγαν στο νησί του Άρεως όπου αντιμετωπίστηκαν αργότερα από τους Αργοναύτες κατά τη διέλευσή τους με προορισμό την Κολχίδα.
Η λίμνη βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ.
Το βάθος της λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2/ 2,5 μέτρα την Άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου.
Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από τη λίμνη. Στα νερά της Στυμφαλίας επιβιώνει και το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά.
Δείτε το βίντεο του haaanity: