Πέρα από τις πανέμορφες παραλίες και την τουλάχιστον ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, αυτό το ελληνικό νησί επαινείται παγκοσμίως και για το περίτεχνο γαστρονομικό τοπίο του.
Για τη Νάξο ο λόγος, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα της οποίας χορεύει πια σε τρελούς ρυθμούς με ολοκαίνουργια εστιατόρια, γνωστούς σεφ και τολμηρές γαστριμαργικές δημιουργίες.
Και η Νάξος έχει εδώ, στο βαρύ της οπλοστάσιο, τα εξαίσια και αγνά προϊόντα της να σέρνουν τον χορό της μεγάλης κουζίνας και να χαρίζουν την ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα του νησιού.
Από τα καταπληκτικά ναξιώτικα τυριά, με πρώτο και καλύτερο τη γραβιέρα Νάξου και το ιδιότυπο αρσενικό, και τις φημισμένες και ΠΟΠ πατάτες της φυσικά ως τα αγνά κρεατικά, το αγριοκάτσικο και τα φρέσκα ψάρια.
Ψάρια πραγματικά φρέσκα, καθώς είναι ο στόλος της Νάξου που προμηθεύει όλο το Αιγαίο! Κι αν πρέπει να το πούμε, υπάρχει και το υπέροχο λικέρ κίτρο, η ελληνική απάντηση στην γκράπα.
Η Νάξος είχε πάντα καλό φαγητό, μόνο που τώρα έχει αλλάξει κέντρο βάρους και από την πολύ νόστιμη μεν, αλλά απλή κουζίνα της, βαδίζει στα χνάρια της υψηλής γαστρονομίας.
Μια γαστρονομία για την οποία μιλούν όλοι πλέον, με πρώτο και καλύτερο τον Άντονι Μπουρντέν, που βρέθηκε στο κυκλαδίτικο νησί το 2017 για ένα αφιέρωμα του CNN στις Κυκλάδες, έπαθε όμως τέτοια πλάκα που μίλησε τελικά μόνο για τη Νάξο.
Του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση ο «kokoras me makaronia» (χωριάτικος κόκορας) και η «sefoukloti», η χαρακτηριστική χορτόπιτα του νησιού.
Και ο μεγάλος Μπουρντέν δεν ήταν ο μόνος, καθώς κάτι αντίστοιχο έπαθε και η Laurie Werner του Forbes, που βρέθηκε στη Νάξο τον φετινό Ιούλιο και αποθέωσε ξανά τη «σοφιστικέ, διεθνή κουζίνα» της.
Στη Werner έκαναν εντύπωση η ψαρόσουπα με το λαβράκι, οι μακαρονάδες με θαλασσινά (όπως η ροφομακαρονάδα) και οι παραδοσιακές πίτες φυσικά, σπεύδοντας να σημειώσει πως «όλα τα πιάτα ετοιμάζονται με τοπικές πρώτες ύλες». Αλλά και η βραστή γίδα, το κουνέλι και οι διάσημες ναξιώτικες πατάτες. Όλα λίγο-πολύ!
Στο ίδιο πνεύμα και το εκτενές αφιέρωμα του πολυβραβευμένου ταξιδιωτικού δημοσιογράφου (και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία και τον Οίνο) Marc D’ Entremont τον Μάρτιο του 2019, όπου κάνει λόγο για «μοντέρνες γεύσεις, αγνά υλικά, διαχρονικές συνταγές και τα αμέτρητα μυστικά της τοπικής κουζίνας».
Η ναξιώτικη κουζίνα ζει μεγάλες στιγμές, συνδυάζοντας αγνά υλικά και δημιουργική μαεστρία. Διατηρώντας πάντα τον σαφή ελληνικό και τοπικό χαρακτήρα της, η Νάξος έχει κάνει ενθουσιώδη είσοδο στη διεθνή γαστρονομική πραγματικότητα…