Ως γιοτ καλούμε κάθε ιδιωτικό επιβατικό σκάφος αναψυχής με πανιά ή μηχανή, πολυτελές συνήθως, που χρησιμοποιείται για προσωπικές κρουαζιέρες.
Ένας όρος που στη χώρα μας χρησιμοποιείται αδιακρίτως με το κότερο και τη θαλαμηγό, σημαίνοντας λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα.
Μόνο που τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλει και οι λέξεις superyacht και megayacht στις ζωές μας, κάθε που ανοίγει ο καιρός δηλαδή και όλοι αρχίζουν να ονειρεύονται τις καλοκαιρινές διακοπές. Όσο κι αν πάνω τους οι περισσότεροι δεν θα βρεθούν ποτέ!
Από τα 80 πόδια (24 μέτρα) μέχρι και το αστρονομικό νούμερο των 590 ποδιών (180 μέτρα) του Azzam, του μεγαλύτερου ιδιωτικού σκάφους του κόσμου, τα superyachts αφορούν σε έναν κόσμο υπερπολυτέλειας και χλιδής που απλώνεται πάνω από ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα γιοτ, ακόμα και τροποποιημένα εμπορικά πλοία ή και πρώην στρατιωτικά.
Πώς διακρίνονται όμως οι όροι megayacht και superyacht; Υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά; Όπως αποδεικνύεται, ο ορισμός τους και δύσκολος είναι και καθολική συναίνεση δεν συναντά. Συνήθως, το superyacht αφορά σε κότερο άνω των 80 ποδιών (24 μέτρων), που διακρίνεται από τα απλά yachts τόσο στο μέγεθος όσο και το επίπεδο ανέσεων, επιδόσεων και τιμής φυσικά. Διάκριση με βάση τη δυνατότητα για εμπορική ενοικίαση (charter) δεν υπάρχει.
Παρά το γεγονός ότι περιεκτικός ορισμός δεν υφίσταται, ως superyacht ορίζεται συνήθως ένα γιοτ άνω των 78 ποδιών (λίγο κάτω από τα 24 μέτρα). Συνώνυμο της πολυτέλειας και του καλού γούστου, προσφέρει σε οικογένειες και φίλους κροίσων τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στους πιο εξωτικούς προορισμούς του πλανήτη με απαράμιλλες δόσεις άνεσης και ιδιωτικότητας.
Με αρκετούς νοματαίους προσωπικό, ένα superyacht φιλοξενεί συνήθως από 6-12 επιβάτες, παρέχοντας κοινούς χώρους που μοιάζουν με επαύλεις της στεριάς ή πεντάστερα ξενοδοχεία.
Και τα megayachts, τι έχουν διαφορετικό; Παρά το γεγονός ότι ξανά οι ορισμοί τους ποικίλουν καθοριστικά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ως mega ορίζεται ένα yacht πάνω από τα 200 πόδια (60 μέτρα). Αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 12 ανθρώπους, έχουν στρατιές ολόκληρες στις υπηρεσίες τους και προσφέρουν εκπληκτικές υπηρεσίες που δύσκολα συναντάς αλλού.
Στην επικράτεια των megayachts είναι που τα γυμναστήρια, τα σπα, τα ελικοδρόμια, τα προσωπικά καταστρώματα και οι αίθουσες κινηματογράφου περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό, με τα περισσότερα να προσφέρουν ανακτορικές ανέσεις, πολυτελή συνοδευτικά ταχύπλοα, ακόμα και υποβρύχια.
Όχι ότι τα superyachts στερούνται τέτοιων ανέσεων, αλίμονο, είναι απλώς πως στα megayachts αυτό το επίπεδο πολυτέλειας και υπηρεσιών αυξάνεται σε μέγεθος και υπερβολή πολλές φορές. Ο ίδιος ο όρος megayacht δεν γίνεται εξάλλου καθολικά αποδεκτός και όταν γίνεται, αφορά σε μια χούφτα θαλαμηγών αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Ή και εκατοντάδων!
Τέτοια, ας πούμε, είναι το Azzam των 180 μέτρων, το Eclipse των 162 μέτρων, το Dubai των επίσης 162 μέτρων, το Dilbar των 156 μέτρων, το Sailing Yacht A των 142 μέτρων κ.ά.