Ένα πρόγραμμα με πολυδαίδαλες προωθητικές προεκτάσεις παρουσιάζει φέτος το KOUZINA 2019, το οποίο όπως πάντα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2019, συμπληρώνοντας εννέα χρόνια δημιουργικής ζωής σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της μεσογειακής λεκάνης. Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες του φεστιβάλ αποτελούν την πηγή έμπνευσης των 33 chef που συμμετέχουν:
Η αρχαιοελληνική κουζίνα
Η θαλασσινή κουζίνα
Τιμώμενος ελληνικός προορισμός του KOUZINA 2019 είναι η Καβάλα, η οποία αποτελεί τη «βασίλισσα» της «θαλασσινής κουζίνας». Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και chef του Ι.Ε.K. ΑΚΜΗ «παντρεύουν» τις θαλασσινές γαστρονομικές τάσεις του Αιγαίου Πελάγους και με βάση την ντόπια παραγωγή αναδεικνύουν τα μύδια Ολυμπιάδας, αλλά και τα ψαρικά / θαλασσινά της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας. Ντόπιοι και φιλοξενούμενοι χορευτές τιμούν τις ανοιξιάτικες γιορτές, ενώ έμφαση δίνεται στα δείπνα που προσφέρονται στα συμμετέχοντα (στο φεστιβάλ) τοπικά restaurants.
Η μοναστηριακή κουζίνα
Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων
Η μεσογειακή κουζίνα
Είναι αφιερωμένη στη σλοβένικη μεσογειακή κουζίνα. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της – εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά – το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. Ισπανοί και Σλοβένοι χορεύουν στο λιμάνι της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης παρουσιάσουν ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας. Στις κύριες δραστηριότητες του KOUZINA 2019 λαμβάνουν μέρος 33 chef, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του 2019 τιμά όλα τα restaurants – μέλη του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.