Η οδική πρόσβαση σε κάνει λίγο να ξεχνάς πως πρόκειται για νησί. Η εγγύτητα με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο πιθανολογείται πως ήταν κάποτε ενωμένη, είναι τέτοια που αρκεί μία πλωτή γέφυρα για να περάσει κανείς από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί.

Όμως το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους είναι νησί με τα όλα του. Με υπέροχες, εκπληκτικής ομορφιάς και βραβευμένες παραλίες, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, οικισμούς γεμάτους ζωή και κουλτούρα με πινελιές Δύσης να δίνουν χρώμα στα καντούνια και τις καντάδες της.

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Λευκάδας είναι το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το περίφημο Μποσκέτο, το πάρκο των ποιητών, με τις προτομές λαμπρών προσωπικοτήτων του νησιού που άφησαν πίσω το σπουδαίο έργο τους. Τέσσερις ανεμόμυλοι εξακολουθούν να στέκουν αγέρωχοι στην παραλία της Γύρας ενώ η Ιερά Μονή Φανερωμένης, κοντά στο χωριό Φρύνι, αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το ακρωτήριο Λεύκατα «ξυπνά» μύθους και θρύλους του παρελθόντος ενώ απαραίτητη είναι η βόλτα στον οικισμό του Άγιου Νικήτα, το γραφικό λιμανάκι εξαιρετικής ομορφιάς.

Το κύριο αξιοθέατο της Λευκάδας όμως είναι το φυσικό περιβάλλον της. Οι παραλίες της είναι εκπληκτικής ομορφιάς κι έχουν ταξιδέψει το όνομα του νησιού στις άκρες του κόσμου, με τα πράσινα και τιρκουάζ νερά τους, την ψιλή άμμο ή το ψιλό βότσαλο. Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα είναι μερικά μόνο από τα λευκαδίτικα ακρογιάλια που κάνουν κάθε βουτιά αξέχαστη εμπειρία. Μην παραλείψετε μία εκδρομή και στα νησάκια που περιβάλλουν τη Λευκάδα, Μεγανήσι, Πριγκιπόνησα, Κάλαμο και Καστό.

Η λευκαδίτικη κουζίνα επιφυλάσσει στον επισκέπτη πολλές και πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Δοκιμάστε λαδόπιτα, το περίφημο σαλάμι Λευκάδος αλλά και σομάδα. Αν βρεθείτε στη Λευκάδα στο πανηγύρι του Αγίου Δονάτου, στις 6 Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και τις εξαιρετικές και σπάνιες φακές Εγκλουβής

ΛΕΥΚΑΔΑΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ