Το Casa Dolce προστέθηκε στον γαστρονομικό χάρτη της Μυκόνου πριν επτά χρόνια και δεν χρειάστηκε πολύ καιρό για να συμπεριληφθεί στα καλύτερα παγωτά που μπορείς να απολαύσεις στην Ελλάδα. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Ο Νίκος Κουκιάσας, έδωσε στην πρώτη ύλη την αξία που της πρέπει και μας μύησε στο παγωτό με συστατικά αγνά που φτιάχνονται επιτόπου στην gelateria. Βέβαια, εξίσου κορυφαία είναι και τα γλυκά που ο Νίκος Κουκιάσας και η Μαργαρίτα Τσακιρίδη φτιάχνουν με πολύ μεράκι, ιδίως τα λαχταριστά σιροπιαστά της τελευταίας που κάνουν οπαδό τους  όποιον τα δοκιμάσει. Στα νέα της σεζόν ωστόσο, οι vegan προτάσεις παγωτού και τα παγωτά με στέβια. O Νίκος Κουκιάσας, σε ένα break του από το εργαστήριο του Casa Dolce που κάνει τα μαγικά του, μας μίλησε γι’ αυτά. _MG_6562 – Τι ακριβώς χαρακτηρίζει ένα vegan παγωτό; Η διαφορά ανάμεσα σε ένα vegan παγωτό και ένα οποιοδήποτε άλλο είναι ότι τα vegan παγωτά δεν περιέχουν κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης, όπως γάλα, κρέμα γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε ένα προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί και από κάποιες θρησκευτικές ομάδες, όπως άτομα που ακολουθούν πιστά τις διατροφικές επιταγές του Kosher και του Halal. Ωστόσο, αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί προσπάθησα να επικοινωνήσω με την πρεσβεία του Ισραήλ, όσον αφορά τα Kosher προϊόντα, αλλά και με τον οργανισμό πιστοποίησης Halal στην Ελλάδα, για να πληροφορηθώ πότε ένα προϊόν χαρακτηρίζεται Halal, αλλά δεν κατάφερα να βγάλω άκρη. – Τι σε ώθησε στο να εντάξεις αυτό το είδος παγωτού στο «μενού» του Casa Dolce; Ως γνωστόν, η Μύκονος είναι ένας διεθνής προορισμός. Είναι λοιπόν φυσικό να έχουμε αρκετούς επισκέπτες με διατροφικούς περιορισμούς. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες δεν μπορούσαν να απολαύσουν ένα παγωτό. Και όταν λέω όλοι αυτοί, δεν εννοώ μόνο τους vegan, αλλά και όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη, όπως επίσης εκείνους που προτιμούν τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Έτσι, μπήκα στη διαδικασία να παρασκευάσω αυτά τα «διαφορετικά» παγωτά, προκειμένου να προσφέρω την ευχαρίστηση του παγωτού και σε αυτούς τους ανθρώπους. DSC_3891 – Απευθύνονται μόνο σε vegan κοινό ή είναι και μια healthy πρόταση; Το artisan παγωτό που μπορείτε να βρείτε στην gelateria μας, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται healthy, έτσι κι αλλιώς, γιατί δεν έχει πολλά λιπαρά (μόλις 6% ) ούτε πολύ ζάχαρη. Παρ’ όλα αυτά, τα συγκεκριμένα «διαφορετικά» παγωτά είναι υπό μια έννοια πιο healthy. – Τι vegan γεύσεις θα δοκιμάσουμε φέτος και ποια είναι τα βασικά υλικά τους; Αρκετά σορμπέ, μαύρη σοκολάτα, παγωτά που παρασκευάζονται με γάλα ρυζιού ή γάλα σόγιας και αποκλειστικά με φυτικές πρώτες ύλες. Φυσικά, δεν είναι όλα τα σορμπέ που θα βρείτε οπουδήποτε vegan, γιατί κάποια περιέχουν συστατικά που δεν είναι vegan. – Υπάρχει μεγάλο ποσοστό του κοινού που είναι vegan; Κι αν ναι, συνήθως τι εθνικότητας;  Δεν θα έλεγα ότι είναι πολλοί οι vegan καταναλωτές, αλλά είναι πολλοί αυτοί που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη και δεν είναι άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας. 2 – Πώς προέκυψε η ιδέα της παρασκευής παγωτών με στέβια; Ποιες γεύσεις με στέβια βρίσκουμε στο Casa Dolce; Για τον ίδιο λόγο που ξεκίνησα να κάνω παγωτά vegan. Για να μπορούν όσοι καταναλωτές έχουν θέμα με τη ζάχαρη να απολαύσουν ένα παγωτό. Οι βασικές γεύσεις είναι βανίλια και σοκολάτα κι αυτό γιατί με περιορίζει η βιτρίνα του παγωτού που δεν έχει χώρο για περισσότερες γεύσεις. Φυσικά, υπάρχουν αρκετές ακόμη επιλογές, αλλά παρασκευάζονται μόνο κατόπιν παραγγελίας. – Τελικά το healthy living έχει επικρατήσει ως lifestyle στις μέρες μας; Νομίζω πως όχι! Αυτό πιστεύω συμβαίνει γιατί ότι όσοι έρχονται στη Μύκονο για διακοπές, μάλλον κάνουν διακοπές σε όλα, ακόμα και στις συνήθειές τους. – Πάμε στο στοιχεία σου όμως… Ποιες περίεργες γεύσεις θα δοκιμάσουμε από τα χεράκια σου φέτος; Ωραία! Έχω ετοιμάσει για φέτος παγωτό ψωμί χωριάτικο με προζύμι και παγωτό ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο το χρησιμοποιώ και σε κάποια vegan παγωτά, όπως π.χ. στη μαύρη σοκολάτα. Στις αρχές του χρόνου έφτιαχνα και παγωτά μπακλαβά με καραμελώμενο φύλλο κρούστας, τζίντζερ και κατσικίσιο τυρί. Ξεκίνησαν όλα από το μηδέν και κάποια, όπως το ελαιόλαδο, είναι αρκετά δύσκολο να βγουν με τη σωστή υφή. Δεν μιλάμε για το παγωτό ελαιόλαδο που θα βρείτε σε κάποιο εστιατόριο. Μιλάμε για ιταλικό gelato με σωστή υφή, δομή κ.λπ. Εκεί είναι η δυσκολία, γιατί δεν πρέπει απλώς να παγώσεις κάτι. Πρέπει να γίνει σωστά. 1 – Ποιο παγωτό φεύγει «σφαίρα» και αποτελεί γεύση best seller με τη μεγαλύτερη ζήτηση σταθερά όλα αυτά τα χρόνια; Σταθερή αξία στα 7 χρόνια λειτουργιάς του Casa Dolce είναι το παραδοσιακό μαστιχωτό καϊμάκι, το μπισκότο, το Bueno και το φιστίκι, που παρασκευάζεται από εμάς με ελληνικό φιστίκι από την Αίγινα. Τα τελευταία 2 χρόνια μεγάλη ζήτηση έχει και η μαύρη σοκολάτα, η οποία φτιάχνεται  από το μηδέν, όπως και όλα τα παγωτά μας. kentriki

Πληροφορίες

Μύκονος, Αργύραινα Τηλ. 2289110714 www.casadolce.gr