Με κουζίνα που δελεάζει κάθε γευσιγνώστη, ξακουστή νυχτερινή ζωή, στέκια για καφέ από το πρωί μέχρι το απόγευμα, πολυσύχνατους πεζόδρομους και πλατείες, έντονο ιστορικό παρελθόν και μνημεία αλλοτινών εποχών, η Θεσσαλονίκη είναι μια ολοζώντανη πόλη που σε καλεί να την ανακαλύψεις εκ των έσω. Μάθε, λοιπόν, ποιες εμπειρίες πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις μόλις την επισκεφτείς αν θέλεις να ανακαλύψεις το αυθεντικό της «πρόσωπο».

Για καφέ σε κάποια από τις πολυσύχναστες πιάτσες της

coffee_edited Αγαπημένη συνήθεια όλων όσοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και βασική προτεραιότητα κάθε φορά που βρίσκονται σε αυτή δεν είναι άλλη από έναν απολαυστικό καφέ στις καθιερωμένες πιάτσες της. Πλατεία Αριστοτέλους και Λεωφόρος Νίκης για όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις τοπ επιλογές, ενώ όσοι θέλουν να την «ψάξουν» περισσότερο θα προτιμήσουν το downtown με τις Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Ικτίνου και Ζεύξιδος να επιλέγονται κυρίως από ντόπιους. Ανακαλύψτε τα τοπ cafes στη Θεσσαλονίκη

Διασκεδάστε με την ψυχή σας α λα Θεσσαλονικιώτικα!

nightlife_edited(1)Αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη –εκτός από τον χαλαρό καφέ και το εξαιρετικό φαγητό της– αυτό δεν είναι άλλο από το πολυδιαφημισμένο nightlife της, το οποίο «βάζει τα γυαλιά» στις περισσότερες πόλεις της χώρας μας. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν πώς να διασκεδάζουν με την ψυχή τους, κάτι που δεν κρύβουν αλλά αντιθέτως «διαλαλούν». Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να ακολουθήσετε τα βήματά τους και να ζήσετε το Θεσσαλονικιώτικο nightlife στα καλύτερά του. Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές διασκέδασης στην πόλη

Περίπατο στη Νέα Παραλία

nea paralia_shutterstock_200394200_edited Η πιο χαλαρωτική και ρομαντική βόλτα στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή κατά μήκος της Νέας Παραλίας. Ο περίπατός σας θα ξεκινήσει από το ύψος του θρυλικού Makedonia Palace και θα ολοκληρωθεί στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Με την ανάπλαση που έχει συντελεστεί, θα απολαύσετε έναν περίπατο με ευρωπαϊκό αέρα και εντυπωσιακά θεματικά πάρκα να ενισχύουν την εικόνα μιας πανέμορφης ευρωπαϊκής πόλης! Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας με έναν καφέ την ώρα του ηλιοβασιλέματος με θέα στο Θερμαϊκό.

Φαγητό στα Λαδάδικα

Η περιοχή που ορίζεται από τις οδούς, Τσιμισκή, Δραγούμη, Σαλαμίνος και Κουντουριώτου, και βρίσκεται νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα πιο γοητευτικά κομμάτια της πόλης που αξίζει να εξερευνήσετε. Τα Λαδάδικα πήραν το όνομά τους από τους εμπόρους λαδιού που διατηρούσαν εδώ τα καταστήματά τους ως το 1917. Την χρονιά εκείνη μπορεί να γλίτωσαν από μια μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο, σταδιακά παρήκμαζαν. Μάλιστα, δεκαετίες αργότερα, μετά τον ισχυρό σεισμό του 1978, βρέθηκαν σε κατάσταση εγκατάλειψης και έχασαν την αυθεντικότητα και την κίνηση που είχαν κάποτε. Το 1985 –χρονιά σταθμός για την περιοχή– τα Λαδάδικα κρίνονται διατηρητέα και το 1990 μπαίνουν σε πρόγραμμα ανάπλασης. Οι οίκοι ανοχής σταδιακά αντικαθίστανται από επιχειρήσεις, τα φαινόμενα εγκληματικότητας εκμηδενίζονται και δίνουν τη θέση τους σε όμορφες διαδρομές γεμάτες μυρωδιές και χρώματα. Σήμερα, εδώ θα πάρετε μια μικρή γεύση από τα παλιά, με την έννοια ότι οι συγκεκριμένη περιοχή έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της, ενώ παράλληλα θα απολαύσετε νόστιμες λιχουδιές σε προσεγμένα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας μέχρι το πρωί σε καλοστημένα bars.

Χαθείτε στην ιστορία της Άνω Πόλης

ano poli_edited Απολαύστε μια από τις πιο παραδοσιακές βόλτες σας στη Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας στο πρόγραμμά σας έναν περίπατο στην αυθεντική Άνω Πόλη. Η συγκεκριμένη περιοχή διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917 και βρίσκεται στο βορειότερο και ψηλότερο τμήμα της παλιάς πόλης. Αρχίζει ουσιαστικά από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου φτάνοντας βόρεια ως τα τείχη της Ακρόπολης και δυτικά και ανατολικά ως τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη, που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στην περιοχή. Όλα σε αυτή την πλευρά της πόλης θυμίζουν δεκαετία του 1960 με τη γραφικότητα να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τα κτήρια, τους δρόμους και την ατμόσφαιρα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός από το 1979 και το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας γεμίσει με συναισθήματα και εικόνες. Αυτά που δεν πρέπει να χάσετε, όταν επισκεφτείτε την Άνω Πόλη, είναι τα Τείχη με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο, ο ναός του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ο ναός των Ταξιαρχών, η Μονή Βλατάδων, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός του Προφήτη Ηλία, ένας βυζαντινός λουτρώνας της πλατείας Κρίσπου και το Αλατζά Ιμαρέτ της οδού Κασσάνδρου.

Σεργιάνι στις παραδοσιακές αγορές

Είναι τα σημεία που θα σας χαρίσουν τις πιο αυθεντικές εικόνες. Είναι τα μέρη που θα σας “κυκλώσουν” αρώματα, χρώματα, ήχοι, μυρωδιές… Οι παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης δεν είναι μέσα σε όσα αξίζουν να επισκεφτείτε, αλλά σε όσα απλώς δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα. Η πιο διάσημη όλων, η Αγορά Μοδιάνο, συνορεύει με τις οδούς Ερμού και Ηρακλείου και είναι πάντα γεμάτη κόσμο –τις ώρες φυσικά που λειτουργεί. Φιλοξενείται σε ένα κτήριο του 1922 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1908 και πήρε το όνομά της από τον αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε, τον Ελί Μοδιάνο, η οικογένεια του οποίου μάλιστα χρηματοδότησε την κατασκευή της. Τα καταστήματα (κρεοπωλεία, μαγαζιά με μπαχαρικά, ιχθυοπωλεία κ.λπ.) στον εσωτερικό της χώρο είναι χωρισμένα σε ενότητες, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρείτε και τα περίφημα Λουλουδάδικα με τα υπαίθρια ανθοπωλεία. Στις παραδοσιακές αγορές της πόλης αξίζει να συμπεριλάβετε και το Καπάνι –βρίσκεται βορειοδυτικά της πλατείας Αριστοτέλους– με τα χρωματιστά φρούτα και τα ολόφρεσκα λαχανικά, τους απλούς ανθρώπους, τις λαϊκές φιγούρες και τις ασταμάτητες φωνές!

Δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις της

Σε μία πόλη που φημίζεται για τις εξαιρετικές γαστριμαργικές εμπειρίες που προσφέρει, δεν νοείται να φύγετε και να μην δοκιμάσετε, αν όχι προμηθευτείτε, τα φημισμένα εδέσματά της που κάνουν το γύρο όλης της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το φημισμένο θεσσαλονικιώτικο κουλούρι. Την αυθεντική εκδοχή του θα την βρείτε σε πάγκους πλανόδιων στην Τσιμισκή και την πλατεία Αριστοτέλους, τραγανό, ξεροψημμένο και με σουσάμι, θα ανακαλύψετε και μόνοι σας ότι ένα δεν είναι ποτέ αρκετό. Για πρωινό επιλέξτε την περίφημη μπουγάτσα, η φήμη της οποίας κάνει το γύρο της χώρας. Οι ντόπιοι αποκαλούν μπουγάτσα την πίτα από χειροποίητο φύλλο, γεμιστή με κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι. Η πιο περιζήτητη είναι αυτή με την κρέμα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Βόλτα με την Πολιτιστική Διαδρομή ΟΑΣΘ

Γνωρίστε τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης μέσα από την Πολιτιστική Διαδρομή του ΟΑΣΘ. Η λεωφορειακή γραμμή Νο 50 λειτουργεί από το 2009, έχει την αφετηρία της στο Λευκό Πύργο και η διαδρομή διαρκεί 50-60 λεπτά. Μέσω του οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλεται στο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, το έντυπο πληροφοριακό υλικό και την παρουσία των συνοδών παίρνετε τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε μνημείο από το οποίο περνάει το λεωφορείο. Σε συνολικά 15 στάσεις θα δείτε από κοντά σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της πόλης που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία της στο πέρασμα του χρόνου. Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να κατεβείτε σε όποια στάση θέλετε και εν συνεχεία να πάρετε το επόμενο δρομολόγιο μέχρι να ολοκληρώσετε τη διαδρομή.