Με την άνοιξη να κάνει δειλά- δειλά την εμφάνισή της και τα τριήμερα του Μαρτίου –Καθαράς Δευτέρας & 25ης Μαρτίου– να μας κλείνουν ήδη το μάτι για την πρώτη εξόρμηση της εποχής, βρήκαμε εφτά προορισμούς ιδανικούς και για τις δύο περιπτώσεις. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Όσοι τους επιλέξετε για το αποκριάτικο τριήμερο μην παραλείψετε να ζήσετε στο έπακρο τους καρναβαλικούς εορτασμούς του εκάστοτε προορισμού, ενώ εσείς που θα προτιμήσετε να ταξιδέψετε την 25η Μαρτίου «ρουφήξτε» όσο περισσότερη από την ενέργειά τους και γεμίστε τις μπαταρίες σας με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Κέρκυρα

corfu_1 Με μια Παλιά Πόλη πραγματικό κόσμημα –δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο από την UNESCO και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς– εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα δύο επιβλητικά φρούρια (το Παλαιό και το Νέο) που την αγκαλιάζουν. Μια βόλτα στα γραφικά, λιθόστρωτα καντούνια, την πανέμορφη πλατεία Δημαρχείου και το κουκλίστικο Καμπιέλο, σίγουρα θα σας μεταφέρει κάπου στην Ιταλία και θα ξυπνήσει τα πιο ρομαντικά σας συναισθήματα. Στα όσα θα σας ενθουσιάσουν, επίσης, το Λιστόν, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, τα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου και πολλά άλλα αξιόλογα μνημεία. Άλλα φημισμένα αξιοθέατα του νησιού, εκτός του κέντρου της πόλεως, είναι το χιλιοτραγουδισμένο Ποντικονήσι με την πολυφωτογραφημένη Μονή Βλαχερνών, το Ανάκτορο της Πριγκίπισσας Σίσι (Μον Ρεπό), η Μαρίνα Γουβιών και η λίμνη Κορισσίων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εδώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική, παραδοσιακή κουζίνα σε κάποια από τις ταβέρνες και εστιατόριά του. Tip: Με παράδοση μεγαλύτερη των 450 χρόνων το καρναβάλι της Κέρκυρας φέρει έντονες βενετσιάνικες την ώρα που οι αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις της μεταφέρουν για λίγο τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του αρχοντικού νησιού στην κοσμική… Βενετία του 18ου αι.! *Εξαιρετική επιλογή διαμονής αποτελεί το Siorra Vittoria Boutique Hotel με 93 ευρώ/ δίκλινο με πρωινό (www.siorravittoria.com)

Πορταριά

portaria_2 Ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου και το πιο κοντινό στο Βόλο –απέχει περίπου 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Η Πορταριά αποτελεί δημοφιλή προορισμό λόγω του ότι διαθέτει ευρεία γκάμα τουριστικών εγκαταστάσεων, όπου θα απολαύσετε τη ζεστή φιλοξενία που σας παρέχουν απλόχερα οι κάτοικοί της. Γύρω από την κεντρική πλατεία, με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, θα εντοπίσετε καλοφτιαγμένους ξενώνες, προσεγμένες οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και καταστήματα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα (γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ κ.ά.). Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της είναι το ότι περιβάλλεται από καταπράσινη φύση και πανέμορφα, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά, τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και τα περισσότερα πλέον λειτουργούν ως ξενώνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. +30 24280 99505) που στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια και τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος χτίστηκε την περίοδο 1791-1891. Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Μακρινίτσα με την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, να αποτελούν αποτελεί σημείο αναφοράς της. Από εκεί, μάλιστα, θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την απεριόριστη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. *Value for money πρόταση διαμονής το Kritsa Hotel & Restaurant με 72 ευρώ/ δίκλινο με πρωινό (www.hotel-kritsa.gr)

Ύδρα

hydra_2 Η αμφιθεατρικά χτισμένη Ύδρα με τα παραδοσιακής, τοπικής αρχιτεκτονικής πέτρινα κτήρια σας υποδέχεται αρχοντική και απαστράπτουσα. Οι κόκκινες κεραμοσκεπές των επιβλητικών σπιτιών πάνω από το γραφικό λιμάνι υποδηλώνουν την αρχοντιά που χαρακτήριζε και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την Ύδρα μέχρι και σήμερα. Με ένδοξη παρουσία στην ιστορία της Ελλάδας, προσφέρεται για ρομαντικά διήμερα και κοσμικές αποδράσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών διάσημων. Οι βόλτες σας εδώ γίνονται με τα πόδια ή με τα καθιερωμένα πλέον γαϊδουράκια, καθώς στο διατηρητέο οικισμό της Ύδρας απαγορεύεται ακόμη και η διέλευση ποδηλάτων. Αφού ολοκληρώσετε την γνωριμία σας με το μαγευτικό Παλιό Λιμάνι, περπατήστε προς την παλαιότερη γειτονιά του νησιού, την Κιάφα, και κατόπιν επισκεφτείτε το Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης. Επίσης, μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα περίφημα αρχοντικά των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη, Τσαμάδων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Αξίζει να επισκεφτείτε και κάποια από τις εκθέσεις που διοργανώνονται στο νησί με τον έντονα arty χαρακτήρα. Σημεία αναφοράς του νησιού συνιστούν το Περίπτερο με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κανόνια και η συνοικία Καμίνια. Tip: Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή, με πλήθος μεταμφιεσμένων να περιφέρονται στα γραφικά σοκάκια της Ύδρας, χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς και ακολουθώντας την πορεία που διαγράφει ο βασιλιάς Καρνάβαλος. *Για τη διαμονή σας προτιμήστε τον ξενώνα Piteoussa με 75 ευρώ/ δίκλινο (www.piteoussa.com)