Πολλοί είναι εκείνοι που πριν από κάθε ταξίδι, ειδικά αεροπορικό, οργανώνουν τα πάντα, δίνουν βάση στην παραμικρή λεπτομέρεια και κυριεύονται από άγχος μήπως πάει κάτι στραβά. Και υπάρχουν και άλλοι τόσοι που είναι χαλαροί και συχνά κάνουν λάθη, τα οποία όμως όπως αποδεικνύεται στο τέλος μπορεί να τους κοστίσουν, εκτός από χρόνο ακόμα και σε χρήμα.
H αρθρογράφος του Insider, Marielle Descalsota, επειδή έχει ζήσει αρκετές δυσάρεστες εμπειρίες στα συνεχή ταξίδια που κάνει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, συγκέντρωσε τα 5 λάθη που κάνουν κάθε φορά όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο και δυστυχώς δεν δίνουν την προσοχή που χρειάζεται.
Ώρα άφιξης στο αεροδρόμιο
Το πρώτο και πιο συχνό λάθος, είναι ότι πολλοί πηγαίνουν στο αεροδρόμιο μετά την προτεινόμενη ώρα άφιξης, θεωρώντας ότι θα χάσουν χρόνο και δεν θα έχουν τι να κάνουν, αν φτάσουν νωρίτερα Ωστόσο, αυτό είναι λανθασμένη προσέγγιση για δύο λόγους.
Πρώτον, αν κάποιος φτάσει νωρίτερα, μπορεί να κάνει πιο εύκολα check-in. Δεύτερον, μπορεί να αποφύγει προβλήματα της τελευταίας στιγμής, όπως να έχει ξεχάσει να πάρει το εισιτήριο. Αν υπάρχει λοιπόν χρόνος, αυτά μπορεί να διορθωθούν, αλλιώς ο ταξιδιώτης θα κληθεί να βάλει το χέρι στη τσέπη, ειδικά αν χάσει την πτήση.
Έτσι, προτείνεται οι επιβάτες να πηγαίνουν αρκετά νωρίτερα στα αεροδρόμια, αλλά και να έχουν μελετήσει τη διαδρομή, ώστε να γνωρίζουν αν υπάρχει κίνηση στο δρόμο ή άλλοι λόγοι καθυστέρησης.
Υπέρβαρες βαλίτσες
Ο «πονοκέφαλος» όσων θέλουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο είναι το βάρος της βαλίτσας, γιατί αν υπερβαίνει το όριο, θα κληθούν να πληρώσουν τη στιγμή που θα είναι στο αεροδρόμιο.
Η λύση λοιπόν, δεν είναι κάποιο χιουμοριστικό βίντεο στο διαδίκτυο που «αποκαλύπτει τον μαγικό τρόπο» για να χωρέσουν τα πάντα σε μια αποσκευή, αλλά πριν το ταξίδι ο επιβάτης να έχει πληρώσει για παραπάνω βάρος, ακόμη και αν δεν αξιοποιήσει.
Σύμφωνα με την Marielle Descalsota, σχεδόν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες -είτε φθηνές, είτε ακριβές- το κόστος προπληρωμής για παραπάνω βάρος είναι στο μισό, σε σχέση με το «πρόστιμο» που θα πληρώσουν στο check-in.
Υγρά στην χειραποσκευή
Τα υγρά στην χειραποσκευή αποτελούν πρόκληση για όσους ταξιδεύουν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κόσμος έχει αναγκαστεί να πετάξει αρώματα και άλλα αντικείμενα, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.
Με βάση το δημοσίευμα, η λύση σε αυτή την κατάσταση, είναι οι ταξιδιώτες να διαβάσουν τις εκάστοτε οδηγίες που υπάρχουν και να λάβουν υπόψη, τον εξής παράγοντα. Δεν πρέπει μόνο να υπάρχουν ελάχιστα δοχεία -ή και ένα- με υγρά, αλλά και να τηρούν τους κανόνες για την ποσότητα που περιέχουν.
Έλεγχος ασφαλείας
Λίγο πριν μπει κάποιο άτομο στο αεροπλάνο, θα πρέπει να περάσει από έλεγχο ασφαλείας, κατά τον οποίο οι υπεύθυνοι θα ψάξουν τις χειραποσκευές του, θα ελέγξουν τι μεταφέρει πάνω του και θα ζητήσουν να περάσει από ανιχνευτή μετάλλων.
Η διαδικασία αν και γρήγορη, είναι αγχωτική και συνήθως διαρκεί περισσότερο από όσο χρειάζεται. Έτσι, για να ξεμπερδεύει κάποιος γρήγορα, πρέπει να είναι προετοιμασμένος από πριν. Για αυτό, θα πρέπει να μεταφέρει λίγα μεταλλικά αντικείμενα και να μπορεί να τα αφαιρέσει χωρίς πρόβλημα. Επίσης, θα πρέπει να είναι έτοιμος πριν περάσει τον έλεγχο και να μην αδειάζει τις τσέπες του ή βγάζει την ζώνη εκείνη τη στιγμή.
Άνετα ρούχα και παπούτσια
Ένα λάθος που περνάει απαρατήρητο, αλλά έχουν αντιμετωπίσει πολλά άτομα, είναι ότι μπορεί να ταξιδέψουν, χωρίς τα κατάλληλα ρούχα ή παπούτσια. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να πηγαίνουν σε ένα πιο κρύο μέρος, χωρίς κάποια ζακέτα ή μπουφάν στις χειραποσκευές τους, ή να κληθούν να περπατήσουν σε μεγάλους διαδρόμους του αεροδρομίου, αλλά να φορούν πέδιλα ή γενικά μη άνετα υποδήματα.
Η αρθογράφος Marielle Descalsota προτείνει λοιπόν, ο επιβάτης να ελέγχει τον καιρό στο μέρος που θέλει να ταξιδέψει και να προσαρμόσει κατάλληλα τις χειραποσκευές του.
Ακόμη, συνιστά οι ταξιδιώτες να φορούν άνετα υποδήματα, γιατί μπορεί να κληθούν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις ή να μείνουν όρθιοι για αρκετή ώρα, σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο ζήτημα.