«Έχει μπάρμπα στην Κορώνη»… Αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές φράσεις που τη χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε κάποιον που διαθέτει τις κατάλληλες γνωριμίες, τα μεγάλα μέσα, δηλαδή το γνωστό «ρουσφέτι».

Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές που κυκλοφορούν, για το πώς προέκυψε η φράση, θέλει να βγήκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν η Κορώνη ήταν μία ισχυρή οικονομικά πόλη και ο Μπέης ήταν πάντα κάποιος στενός συγγενής του Σουλτάνου.

Κορωνη

Μάλιστα, είχε τόση δύναμη, που ακόμη και ο Μπέης της Τριπολιτσάς δε μπορούσε να του αρνηθεί όποια εξυπηρέτηση του ζητούσε. Έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή, όποιος ήθελε κάποια διευκόλυνση, έπρεπε να απευθυνθεί στον Μπέη της Κορώνης, που με τα χρόνια έγινε… «μπάρμπας».

Κορωνη

Στο σήμερα, για να επισκεφτεί κάποιος την Κορώνη, δεν χρειάζεται να έχει… μπάρμπα. Έχει, όμως, άλλους λόγους και μάλιστα πολλούς, αφού η μεσσηνιακή κωμόπολη είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της Πελοποννήσου και είναι δημοφιλής, ακόμα και το καλοκαίρι.

Κορωνη

Εξάλλου, η Κορώνη μοιάζει έντονα με «νησιωτικό» οικισμό, οπότε είναι λογικό να προτιμάται και τα καλοκαίρια, ενώ είναι ιδανική επιλογή ακόμη και για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Τα λευκά ασβεστωμένα δρομάκια, τα γραφικά μαγαζάκια, τα χρωματιστά παράθυρα στα σπίτια και το γραφικό λιμάνι της, δίνουν την αίσθηση ενός νησιωτικού οικισμού. Και αυτό είναι ακόμη ένα επιπλέον στοιχείο, που κάνει την Κορώνη να ξεχωρίζει και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Κορωνη

Το περίφημο κάστρο της Κορώνης

Σίγουρα, το αξιοθέατό της που ξεχωρίζει, είναι το κάστρο της, που κατοικείται μέχρι σήμερα, ενώ υπήρξε ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα και ισχυρότερα της Πελοποννήσου. Αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και κυριεύει με τον όγκο του σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Κάστρο της Κορώνης

Μέσα στο κάστρο υπάρχει ένας μικρός οικισμός με σύγχρονες, ιδιωτικές κατοικίες. Η πρόσβαση εδώ πραγματοποιείται από την βόρεια πλευρά του κάστρου -βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο στην προσπάθεια των κατοίκων του να προφυλαχθούν από τις επιδρομές των κατακτητών και των πειρατών- όπου εντοπίζεται και η κύρια είσοδός του.