Τα Χανιά είναι ιδέα. Και το ταξίδι σε αυτά είναι κάτι παραπάνω από το «πάω κάπου διακοπές». Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία σε ένα μέρος που μόνο αυτό ξέρει πώς να συνδυάσει τη γοητεία παλαιών εποχών με το σήμερα.

Από τη «Βενετία της Ανατολής», όπως αποκαλούν τα Χανιά, έχουν περάσει Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί, Ενετοί, αλλά και Τούρκοι, αφήνοντας το στίγμα τους και κομμάτι των πολιτισμών τους. Οι δρόμοι τους ψιθυρίζουν ιστορίες για πειρατές, πολέμους, αντιπαλότητες, πλούσιους εμπόρους, άρχοντες κάθε εθνικότητας, εξωτικά θεάματα, μυστηριώδεις φυλακισμένους και μεθυσμένες νύχτες δίχως τέλος.

Αλλά τα Χανιά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι φυσικές ομορφιές τους, τα άγρια ή εξωτικά σκηνικά, οι ξακουτές τους παραλίες, τα γραφικά χώρια, είναι οι γεύσεις τους, η κρητική λεβεντιά και φιλοξενία των ανθρώπων τους. Αλήθεια, πώς χωράνε τόσες εμπειρίες μέσα σε λίγες μέρες; Πώς μπορείς να ανακαλύψεις τα Χανιά, χωρίς να χάσεις τα σημαντικότερα;

Αν και όσοι επισκέπτονται τα Χανιά για πρώτη φορά, επιστρέφουν ξανά, παρακάτω σας έχουμε οκτώ highlights και ένα tip για να περάσετε αληθινά αξέχαστες διακοπές στα Χανιά.

Ανακαλύπτοντας την Παλιά Πόλη

Θεωρείται από τις ωραιότερες στην Ελλάδα, ένα έργο Τέχνης, όπου κάθε στενό της αποτελεί και μια έκπληξη, και κάθε βόλτα σε αυτήν είναι και μια μοναδική εμπειρία. Η Παλιά Πόλη των Χανίων είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, την οποία μπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις ώρες της ημέρας, Ωστόσο, είτε νωρίς το πρωί που δεν έχει τόσο κόσμο, είτε την ώρα που δύει ο ήλιος, είναι οι δύο στιγμές που θα απολαύσετε καλύτερα τη βόλτα σας.

Χανιά

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τον Φάρο του λιμανιού των Χανίων, το ενετικό έργο του 16ου αιώνα, που θυμίζει καρτ-ποστάλ. Εδώ, θα βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες. Προχωρώντας δυτικά απ’ τον Φάρο θα συναντήσετε εφτά πανέμορφα πέτρινα κτίρια με χαρακτηριστική θολωτή πρόσοψη: είναι τα Νεώρια (arsenalli) που επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκαν σε αποθήκες. Τα πρώτα χτίστηκαν το 1526, σήμερα όμως, έχουν κατεδαφιστεί τα εννιά από τα δεκαεπτά που χτίστηκαν συνολικά.

Σε κάθε γωνιά της πόλης, θα συναντήσετε και μια «μαρτυρία» πως ο τόπος αυτός υπήρξε κάποτε σταυροδρόμι πολιτισμών. Περιπλανηθείτε, λοιπόν, στα στενάκια και θαυμάστε από κοντά αξιοθέατα, όπως το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν Μπέη ή Γιαλί Τζαμισί, το Μεγάλο Αρσενάλι, τη Σπλάνζια -τον παλιό τουρκομαχαλά που διατηρεί το γραφικό χρώμα του- και το Κουμ Καπί. Επισκεφτείτε, επίσης, την αριστοκρατική συνοικία Χαλεπά, με τα νεοκλασικά κτήρια που φιλοξένησαν τα Προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων επί Κρητικής Πολιτείας.

Χανιά

Στα Χανιά, ακόμα και αν δεν είσαι ο ρομαντικός τύπος, είναι σίγουρο πως θα ξυπνήσει αυτή η πλευρά σου που δεν γνώριζες. Θα σε εκπλήξει, όπως και το λιμάνι της πόλης, που κατασκεύασαν οι Ενετοί απ’ το 1320-1356. Μην παραλείψετε να καθίσετε σε κάποιο από τα παγκάκια της παραλιακής περαντζάδας και σχεδιάστε τα πιο ρομαντικά σας όνειρα.

Επόμενη στάση στη Δημοτική Αγορά που στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο που χτίστηκε στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας και προμηθεύει από το 1913 ντόπιους και επισκέπτες μπαχάρια, ζαρζαβατικά και τοπικά προϊόντα. Μετά τις αγορές, καθίστε σε ένα από τα καφενεδάκια και απολαύστε τσικουδιά με μερακλίδικους μεζέδες.

Τα Χανιά τη νύχτα

Η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Ατμοσφαιρικά μπαράκια για χαλαρό ποτό με τους φίλους, κρυμμένα στέκια στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, τα Χανιά διαθέτουν επιλογές διασκέδασης για όλα τα γούστα, οπότε ετοιμαστείτε για ξενύχτι.

χανια

Αλλά και για πολύ φαγητό, αφού είναι άφθονα τα μέρη που θα γευτείτε την αυθεντική κρητική κουζίνα. Να είστε σίγουροι, το τραπέζι σας θα γεμίσει με παραδοσιακά πιάτα όπως απάκι, αρνάκι αντικριστό, χοχλιούς μπουμπουριστούς και σφακιανόπιτες που συνοδεύονται από άφθονη κρητική ρακή ή ντόπιο κρασί.

Δέος στις ιστορικές Μονές

Ανατολικά της πόλης των Χανίων, θα βρείτε το Ακρωτήρι με τις παλιές μονές του. Περπατήστε ως τη μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, τη Μονή Γουβερνέτου και την ερειπωμένη αλλά πανέμορφη και επιβλητική μονή Καθολικού.

Εδώ κοντά, θα ανακαλύψετε και την Παναγία Αρκουδιώτισσα που είναι κρυμμένη μέσα στο σκοτάδι της Αρκουδοσπηλιάς και υπάρχουν δύο εκδοχές για το παράξενο όνομά της. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η Παναγία πέτρωσε την αρκούδα που έπινε το νερό των μοναχών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό κι εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν δυσεύρετο. Μάλιστα, μέσα στη σπηλιά βρίσκεται ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, την οποία γιορτάζουν στις 2 Φεβρουαρίου. Η άλλη εκδοχή, υποστηρίζει ότι στην αρχαιότητα η σπηλιά ήταν ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμις, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα.

χανια

Village hopping στα γύρω χωριά

Η Κρήτη γενικότερα φημίζεται για τα όμορφα, γραφικά χωριά της που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου. Και στα Χανιά, θα ανακαλύψετε κάποια από αυτά, όπως τα χωριά του Αποκώρονα: Αρμένοι, Βάμος, Ξηροστέρνι, Κεφαλάς, Γαβαλοχώρι και Άγιος Παύλος.

Δεν είναι υπερβολή, αλλά εδώ θα ανακαλύψετε τι σημαίνει κρητική ψυχή και φιλοξενία. Χωριά παραδοσιακά, αυθεντικά, με τους ντόπιους να σας υποδέχονται εγκάρδια και να σας φιλεύουν τοπικά καλούδια και ρακή.

Αυθεντικές κρητικές γεύσεις

Στα Χανιά θα καταλάβετε τι σημαίνει, πραγματικά, αυθεντική κρητική κουζίνα. Εξάλλου, είναι ξακουστά για τις λαχταριστές, αυθεντικές γαστριμαργικές εμπειρίες που μπορούν να σας προσφέρουν μέσα από τοπικές συνταγές, όπως τσιγαριαστό, μπουρέκι, καλιτσούνια, πιλάφι και ντάκο και κάθε είδους καλούδια για κάθε στιγμή της ημέρας. Συμβουλή: να είστε προετοιμασμένοι πως από αυτό το ταξίδι δεν θα φύγετε μόνο γεμάτοι σε εμπειρίες, αλλά και… ελαφρώς βαρύτεροι…. αλλά αξίζει!

Χανιά

Επιλογές για ένα beach hopping που θα σας μείνει αξέχαστο

Μόλις 10 λεπτά έξω από τα Χανιά, ο ρυθμός αλλάζει. Εκεί σας περιμένουν υπέροχες παραλίες, όπως η Αγία Μαρίνα, ο Πλατανιάς και ο Σταλός, με καταγάλανα νερά και beach bars που θα σας ξεσηκώσουν μέχρι πρωίας.

Λίγο πιο μακριά θα απολαύσετε την απέραντη αμμουδιά και τα τυρκουάζ νερά στα Φαλάσαρνα, που έχει βραβευτεί ως μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εδώ το σκηνικό περιλαμβάνει άγρια και παρθένα τοπία κι ένα υπέροχο λευκό και κόκκινο χρώμα στην άμμο. Δεν φεύγετε από την παραλία, αν δεν δείτε πρώτα το ηλιοβασίλεμα. Από τα πιο μαγευτικά σκηνικά.

Λίγο πιο κοντά θα συναντήσετε τον Μπάλο, την πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης που το 2022 είχε μπει στη λίστα με τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Η παραλία έχει λευκή και ροζ άμμο, είναι γεμάτη μικρά κοχύλια, ενώ διαθέτει ρηχά νερά.

Ελαφονήσι

Κι εννοείται πως το τουρ στις φημισμένες παραλίες των Χανίων, περιλαμβάνει και το Ελαφονήσι. Ο υδάτινος παράδεισος σε ολόκληρη την Κρήτη που είναι γνωστός και ως η «ροζ παραλία» του νησιού, αφού σε πολλά σημεία της απέραντης αμμουδιάς, εκεί που σκάει το κύμα, θα παρατηρήσετε αυτή τη μεθυστική ροζ απόχρωση της άμμου. Το ονειρικό αυτό μέρος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Χανίων έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000.

Πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς

Μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, βρίσκεται το επιβλητικό και ξακουστό φαράγγι της Σαμαριάς. Στα 18 χλμ. του ξεδιπλώνεται το μεγαλείο της κρητικής φύσης. Στις Πόρτες η εμπειρία απογειώνεται: πλάτος μόλις 3 μέτρα και ύψος των τοιχωμάτων 300 μέτρα. Μετά από πέντε ώρες θα φτάσετε στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης για μερικές από τις ωραιότερες βουτιές της ζωής σας. Πριν από εκεί όμως, θα περάσετε από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο, στο Οροπέδιο του Ομαλού και το ερημωμένο χωριό της Σαμαριάς.

χανια

Ζήστε τον μύθο στο Φραγκοκάστελο

Νότια των Χανίων, θα επισκεφτείτε τη Χώρα των Σφακίων μέσα από το φαράγγι της Αράδαινας, για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό Φραγκοκάστελο που χτίστηκε γύρω στο 1.300 μ.Χ. κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Αν ένα μέρος στα Χανιά εξάπτει την φαντασία και προκαλεί ρίγη ανατριχίλας, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, αυτό είναι το Φραγκοκάστελο.

Το επιβλητικό κάστρο στο νότιο τμήμα του νομού ακολουθείται από μύθους και θρύλους που κεντρίζουν την περιέργεια. Κάθε χρόνο στις αρχές Ιούνιου, την ώρα της αυγής, ο θρύλος θέλει να εμφανίζονται στο κάστρο οι «Δροσουλίτες», οι σκιές αντρών πεζών και καβαλάρηδων, ντυμένων στα μαύρα με όπλα, περικεφαλαίες και ξίφη που χάνονται στη θάλασσα.

Κι ένα tip που θα απογειώσει τις διακοπές σας!

Αν και αυτό το άρθρο έχει σχεδόν τελειώσει, οι ομορφιές των Χανίων είναι τόσες κι άλλες τόσες. Επειδή θα χρειαστείτε λοιπόν άφθονο χρόνο να τις ανακαλύψετε και να τις χαρείτε όλες, επιλέξτε φέτος τον πιο γρήγορο, ασφαλή και άνετο τρόπο για να βρεθείτε εκεί. Πώς;

Μέσα από τον πλήρως ανακαινισμένο αερολιμένα των Χανίων. Ένα νέο σύστημα ελέγχου αποσκευών, νέες διαδικασίες ασφαλείας, 10 πύλες και 8 σημεία ελέγχου εγγυώνται μια εμπειρία υψηλής ποιότητας που θα ξεκινήσει και θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας στα μαγευτικά Χανιά.

χανια

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ήξερες ότι

  • Η Fraport Greece (FG) αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης στη συνολική κίνηση από 70% το 2016 σε 77% το 2023
  • Το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 3.042.000 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθμός τους έφτασε σε 3.648.000 επιβάτες.
  • Η Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ιταλία είναι οι πέντε πρώτες χώρες σε κατάταξη από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες

Αναλυτικότερα το αεροδρόμιο των Χανίων

  • Συνεργάζεται με 50 αεροπορικές εταιρείες από 25 χώρες
  • Εξυπηρετεί 98 συνδέσεις μεταξύ των χωρών
  • Η συνολική επιβατική κίνηση αυξήθηκε από 3,3 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, σε 3,6 εκατομμύρια επιβάτες το 2023

Το καλοκαίρι 2024στο αεροδρόμιο Χανίων προστέθηκαν…

Νέοι προορισμοί

  • Basel από easyJet
  • Dortmund από Eurowings
  • Halmstad από Jet Time
  • Are Osterund από Braathens
  • Karlovy Vary από SmartWings
  • Kristiansund από SAS
  • Ostrava από SmartWings
  • Paradubice από SmartWings
  • Skelleftea από Jet Time/ Braathens
  • Timisoara από Hi Sky

Νέες αεροπορικές εταιρείες

  • Electra Airways (Katowice)
  • Luxwing (Bari)

Επιπλέον…

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 επισκέφθηκαν το νησί 1.401.352 επιβάτες σε σύνολο 9.845 πτήσεων, υπήρξε δηλαδή αύξηση 8,3% σε σχέση με τους επισκέπτες του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023

Κάνε πιο ευχάριστη την αναμονή σου για την πτήση

Όσο θα βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο και θα περιμένεις την πτήση σου, αφήνεις το κινητό στην άκρη (σε διακοπές βρίσκεσαι, διακόπτεις απ΄όλα, έτσι δεν είναι;) και απολαμβάνεις τη βόλτα σου στα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτό. Μπορείς να αγοράσεις σουβενίρ για τους φίλους σου, αλλά και να απολαύσεις τον καφέ σου ή το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλές επιλογές για να περάσει η ώρα, χωρίς να το καταλάβεις.

Καταστήματα για φαγητό και καφέ στο αεροδρόμιο Χανίων

  • CREAT
  • Everest
  • Flocafe Espresso Room
  • Forno Luca
  • Goody’s Burger House
  • Γρηγόρης
  • Labyrinth Flavors
  • Refill

Καταστήματα για αγορές στο αεροδρόμιο Χανίων

  • Hellenic Duty Free Shops

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ