Εξωτικοί φοίνικες, χιλιόμετρα ολόκληρα από αμμουδερές παραλίες, πανέμορφα χωριά, τοπικές γεύσεις κι ένα μείγμα από ιστορικά αξιοθέατα διαφορετικών εποχών και πολιτισμών, σε μια αρμονική συνύπαρξη. Αυτή είναι η Κως που κρύβει πολλές εκπλήξεις κι εσείς δεν έχετε παρά να εμπιστευτείτε το νησί του Ιπποκράτη και να ανακαλύψετε όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό.

«Κως γλυκεία, ευναιομένη, αμφιρρύτη» (= «γλυκιά και γεμάτη νερά») την είχε περιγράψει ο ποιητής Ηρώνδας, εκφράζοντας με τον πιο λυρικό τρόπο τον θαυμασμό του για το νησί του. Και θαυμασμό νιώθουν και όσοι επισκέπτονται την Κω, που στέκεται στην άκρη των Δωδεκανήσων ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, ενώ από τους Αρχαίους Έλληνες μέχρι τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, όλοι αφήσαν εδώ το πολιτισμικό τους αποτύπωμα. Η πόλη της Κω που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον μεγάλο σεισμό του 1933, ξαναχτίστηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι φρόντισαν με τη σειρά τους να της αποδώσουν το δικό τους ιδιαίτερο στυλ.

Οπότε, μπορείτε να καταλάβετε γιατί αποτελεί δημοφιλή προορισμό, ειδικά στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι καταφτάνουν κατά χιλιάδες κάθε καλοκαίρι για να ανακαλύψουν τον τόπο που γέννησε τον σημαντικότερο γιατρό της αρχαιότητας, τον Ιπποκράτη και αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

Κως

Ένα υπαίθριο μουσείο

Μεγάλοι δρόμοι περιστοιχισμένοι από δέντρα, όμορφες πλατείες και πεζόδρομοι, σύγχρονα κτήρια και καταστήματα, αλλά και υπέροχα καφέ και εστιατόρια συνθέτουν το σύγχρονο πρόσωπο της Κω που θα σας ενθουσιάσει. Μέχρι να ανακαλύψετε τα πιο σημαντικά αρχαία αξιοθέατα και μνημεία σε ένα σεργιάνι στο ένδοξο παρελθόν της.

Σε αυτό το «ταξίδι» στην ιστορία της θα θαυμάσετε το κάστρο των Iωαννιτών Ιπποτών και τα τείχη της παλιάς πόλης, τους αρχαιολογικούς χώρους του Λιμένος, της Αγοράς, της Μεσαιωνικής Χώρας, αλλά και το κάστρο της Νερατζιάς. Εκεί, θα δείτε και τον επιβλητικό πλάτανο του Ιπποκράτη, με περίμετρο κορμού 12 μέτρων που ο θρύλος λέει πως τον φύτεψε ο ίδιος, ενώ δίδασκε τους μαθητές του κάτω από τον ίσκιο του. Μάλιστα, τα κλαδιά του αιωνόβιου πλατάνου υποστηρίζονται πλέον από σκαλωσιές!

Κως

Στην πόλη βρίσκεται και το Ιπποκράτειο Μουσείο και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα με το υπερφυσικό κεφάλι της θεάς Ήρας στον προθάλαμό του και μια μεγάλη συλλογή από υπέροχα γλυπτά και ψηφιδωτά στις αίθουσες και το αίθριό του.

Δέος στο φημισμένο νοσοκομείο της αρχαιότητας

Στην Κω βρίσκεται κι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, το Ασκληπιείο, το φημισμένο νοσοκομείο της αρχαιότητας. Και είναι πραγματικά, ανατριχιαστική εμπειρία όταν βρεθείτε εκεί και αναλογιστείτε τη σημασία που είχε για τον αρχαίο κόσμο. Στο Ασκληπιείο βρίσκονταν τα θεραπευτήρια, οι ναοί, οι θέρμες, οι ξενώνες, αλλά και η ιατρική σχολή του Ιπποκράτη.

Εξάλλου, χιλιάδες χρόνια από την ίδρυσή του, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τις αρχές του προπάτορα της σύγχρονης Ιατρικής, αναφορικά με την επιστήμη και με την ολιστική προσέγγιση της ευζωίας. Το Ασκληπιείο δεσπόζει πάνω σε έναν λόφο γύρω από δάσος με θέα τη θάλασσα και λέγεται πως η επιλογή να δημιουργηθεί σε εκείνο το σημείο, δεν ήταν τυχαία, αφού ο συνδυασμός «φύση – θάλασσα» αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.

Κως

Ωστόσο, τα εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού, δεν σταματούν εδώ. Στην Αντιμάχεια θα δείτε τα ερείπια από το Ενετικό κάστρο και στα Καρδάμαινα το Ναυτικό μουσείο. Στο δε Πυλί θα θαυμάσετε ένα υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο και θα απολαύσετε ένα κινηματογραφικό ηλιοβασίλεμα.

Ανακαλύψτε τις υπέροχες παραλίες της

Η πολύπλευρη προσωπικότητα της Κω αποτυπώνεται και στις μεγάλες, αμμώδεις παραλίες της. Με ακτογραμμή 121 χιλιομέτρων, το νησί προσφέρει στους λάτρεις της θάλασσας και του ήλιου, όλα όσα επιθυμούν. Οι επιλογές είναι πολλές, για κάθε προτίμηση και για κάθε επισκέπτη. Από τις απόμερες παραλίες που την ησυχία διαταράσσει ο ήχος των τζιτζικιών και ο παφλασμός των κυμάτων που σκάνε στο ακρογιάλι, μέχρι τις πολύβουες και πολυσύχναστες με τα beach bar και τους όλο ζωντάνια λουόμενους.

Κως

Απολαύστε τις βουτιές σας στην Καρδάμαινα με τα καταγάλανα νερά, στο εντυπωσιακό Μαστιχάρι, στο Τιγκάκι, στο Μαρμάρι, στη Χρυσή Ακτή, στον Κέφαλο ή στον κοσμικό «Παράδεισο».

Η Κως της διασκέδασης

Ό,τι κι αν σημαίνει η διασκέδαση για έναν ταξιδιώτη, η Κως σίγουρα θα του την προσφέρει. Τα πολυάριθμα μπαρ και νυχτερινά κλαμπ που απλώνονται μέχρι τη βόρεια πλευρά της αρχαίας πόλης θα μείνουν αξέχαστα στη μνήμη των party lovers. Για εκείνους που αγαπούν τους πολύωρους καφέδες, τα πλούσια πρωινά και το χάζεμα του κόσμου από τις πιο όμορφες γωνιές του νησιού προτείνουμε την Ακτή Κουντουριώτη στο λιμάνι, όπου θα βρείτε αρκετά εστιατόρια και φαγάδικα, καθώς και μερικά ωραία καφέ και ζαχαροπλαστεία.

Κως

Οι λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας και πάσης φύσεως foodies θα απολαύσουν τα ποικίλα εστιατόρια που συχνά μάλιστα προσφέρουν ζωντανή μουσική με ελληνικά και ξένα τραγούδια και μια μεγάλη γκάμα από τοπικά και μη, πιάτα από ολόφρεσκα υλικά.

Πώς θα ταξιδέψετε άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια στην Κω

Πώς όμως θα φτάσετε σε αυτό το υπέροχο, πλην απομακρυσμένο, νησί του Αιγαίου; Μέσα από το ανακαινισμένο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» που θα σας καλωσορίσει και θα σας ξεπροβοδίσει από την Κω με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Από το 2021 έχει παραδοθεί στο κοινό ο νέος αεροσταθμός συνολικής έκτασης 24.000 m2 που συνοδεύεται κι από έναν νέο πυροσβεστικό σταθμό.

Επιπλέον, έγινε κατά 75% αύξηση των σημείων check-in και κατά 125% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου για να γίνεται ακόμα πιο άνετο, γρήγορο και ασφαλές το πέρασμά σας από εκεί. Ακόμα πιο γρήγορα γίνεται και η παραλαβή των αποσκευών σας, αφού εγκαταστάθηκε ένα μοντέρνο σύστημα ελέγχου. Το ίδιο άνετη είναι η προσγείωση και η απογείωσή σας, αφού έγινε ολική ανακατασκευή του διαδρόμου, ενώ επεκτάθηκε κι αναδιαμορφώθηκε ο χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών.

Κως Αεροδρόμιο

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ήξερες ότι

  • Η Fraport Greece αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι και το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης σε σχέση με τη συνολική κίνηση, από 89% το 2016 σε 90% το 2023
  • Tο Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και το Βέλγιο είναι οι πέντε πρώτες χώρες σε κατάταξη από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες
  • Το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 2.320,031 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθμός τους έφτασε σε 2.954,719 επιβάτες

Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Κω…

  • Συνεργάστηκε με 54 αεροπορικές εταιρείες από 22 χώρες
  • Εξυπηρέτησε 85 συνδέσεις μεταξύ των χωρών

Όσο για το καλοκαίρι 2024;

  • Προστέθηκαν 3 νέοι προορισμοί (Krakow, Luebeck, Nantes)
  • Προστέθηκαν 4 νέες αεροπορικές εταιρείες ( Arkia Israeli Airlines, Alpavia, Braathens Intl Airways, Electea Airways, Cyprus Airways)

Επίσης…
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 επισκέφθηκαν το νησί 972.843 επιβάτες σε σύνολο 7.746 πτήσεων με αύξηση 7,5% και 6,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023

Κως Αεροδρόμιο

Κάνε πιο ευχάριστη την αναμονή σου για την πτήση

Όσο θα βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο και θα περιμένεις την πτήση σου, αφήνεις το κινητό στην άκρη (σε διακοπές βρίσκεσαι, διακόπτεις απ΄όλα, έτσι δεν είναι;) και απολαμβάνεις τη βόλτα σου στα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτό. Μπορείς να αγοράσεις σουβενίρ για τους φίλους σου, αλλά και να απολαύσεις τον καφέ σου ή το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιλογές για να περάσει η ώρα, χωρίς να το καταλάβεις.

Καταστήματα για φαγητό και καφέ στο αεροδρόμιο της Κω:

  • Aurora
  • Burger King
  • French Bakery
  • Il Maestro
  • Negroni
  • Panopolis
  • Pret A Manger
  • Pub
  • So Very Good
  • Starbucks

Καταστήματα για αγορές στο αεροδρόμιο της Κω:

  • Hellenic Duty Free Shops
  • Athens Protasis
  • Hudson
  • Occhio Papavasiliou
  • Vodafone

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ