Υπάρχει μια φήμη και η Kerkis Echo (H ηχώ του Κέρκη), η καλλιτεχνική-φιλοσοφική κολεκτίβα στη Σάμο, την ανακαλύπτει…

Ξαφνικά, είναι εδώ – η φήμη ότι κάτι βρέθηκε στην πλατεία «Λάκκα» στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Ξεκίνησε στα μέσα του χειμώνα κατά τις εργασίες εκσκαφής για τους νέους σωλήνες του νερού. Αρχικά, οι άνθρωποι είπαν ότι ανακαλύφθηκε ο θησαυρός ενός πειρατή. Έπειτα, ψίθυροι εξαπλώθηκαν για τον σκελετό ενός γιγάντιου ψαριού, ή ίσως ακόμη και ενός γίγαντα.

Τελικά, έγινε λόγος για μια πρωτότυπη πήλινη πλάκα από την εποχή του Πυθαγόρα, στην οποία είχε σκαλιστεί μια μυστική φόρμουλα. Οι φήμες έγιναν όλο και πιο άγριες. Φάνηκε ότι μπορεί να είχαν έρθει εντολές από ανώτερες αρχές για να καλύψουν ξανά το εργοτάξιο, υποδηλώνοντας έτσι ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες…

Rumor at Kerkis Echo ArtSpace, Lakka Square drawing © Valeska Peschke, foto © Julia Benkert

Η Kerkis Echo, η διεθνής καλλιτεχνική-φιλοσοφική κολεκτίβα στη Σάμο, τεντώνει τα αυτιά της. Άλλωστε η ανακάλυψη έγινε ακριβώς μπροστά στον χώρο τέχνης τους. Δεν λέγεται ότι πίσω από κάθε φήμη κρύβεται κι ένας κόκκος αλήθειας; Οι φήμες δεν είναι η πύλη στη συλλογική μνήμη ενός τόπου, στα τραύματά του και στις λαχτάρες του; Έτσι, η συλλογικότητα μολύνεται από το τυπικό ελληνικό πάθος για τις φήμες. Με τα εργαλεία της τέχνης οι καλλιτέχνες ξεκινούν το σκάψιμο στην πλατεία της Λάκκας.

Και έτσι φθάνουν σε ένα εύρημα. Ανακαλύπτουν κάτι από το παρελθόν που δείχνει το μέλλον. Τι ακριβώς είναι αυτό, θα αποκαλυφθεί στις 28 Αυγούστου στο πλαίσιο της έκθεσης και της παράστασης There’s a Rumor (Φήμες Λένε…) στον Χώρο Τέχνης – Kerkis Echo Art Space στον Μαραθόκαμπο. Η κινηματογραφίστρια Julia Benkert θα προσπαθήσει να συλλάβει τη φήμη στην κάμερα.

Η καλλιτέχνης Valeska Peschke θα αναδημιουργήσει σε πηλό αυτό που βρέθηκε κάτω από τη γη. Η ερμηνεύτρια Chloe Charles θα απελευθερώσει την ενέργεια της τοποθεσίας που έχει θαφτεί εδώ και χρόνια με το τραγούδι της και η μουσικός Margarete Renée Oberlé θα στείλει τη φήμη σε όλο τον κόσμο με τα γκονγκ της.

Excavation Work at Lakka Square foto © Julia Benkert, drawing © Valeska Peschke

Ποια είναι η Kerkis Echo

Ιδρύθηκε ως μια καλλιτεχνική-φιλοσοφική πρωτοβουλία στη Σάμο το 2022. Στόχος της είναι να δημιουργήσει έναν διεθνή χώρο δημιουργίας και λόγου. Θεωρεί τον εαυτό της ως ένα αισθητικό και διανοητικό πειραματικό εργαστήριο. Το There’s a Rumor (Φήμες Λένε…) είναι η τρίτη έκθεση της Kerkis Echo.

Πληροφορίες

28 Αυγούστου 2024
19:00 – ποτό, έκθεση, άνοιγμα-ομιλίες
19:45 – Παράσταση

Χώρος Τέχνης Kerchis Echo Art Space
Πλατεία Λάκκας 1 Μαραθόκαμπος, Σάμος