Είναι η τελευταία εκκλησία που χτίστηκε στο Μυστρά και η μοναδική που κατοικείται μέχρι και σήμερα, στην ιστορική καστροπολιτεία. Ο λόγο για την Ιερά Μονή Παντάνασσας, η οποία χτίστηκε το 1428 από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, γόνο σπουδαίας οικογένειας της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε να λειτουργεί και επί Τουρκοκρατίας.

Η μονή Παντάνασσας βρίσκεται κάτω από τα τείχη της Πάνω Πόλης και είναι ίσως το μοναδικό κτίριο της καστροπολιτείας που είναι ορατό από όλες σχεδόν τις γωνιές του. Η μονή ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, καθώς περιλαμβάνει διάφορους πειραματισμούς εκείνης της εποχής -ο ναός της αποτελεί το μοναδικό κτίσμα στο Μυστρά με τις πιο έντονες δυτικές επιρροές-, με το αποτέλεσμα, αδιαμφισβήτητα, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το Καθολικό της μονής αποτελεί το τελευταίο μεγάλο βυζαντινό εκκλησιαστικό έργο στο Μυστρά, ενώ ξεχωριστός είναι και ο εσωτερικός της χώρος με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και το δάπεδο από χρωματιστά μάρμαρα. Ξεχωρίζουν επίσης, οι ανοιχτές στοές του κτίσματος, η εξωτερική ανάγλυφη διακόσμηση -εξαιρετικό δείγμα παντρέματος βυζαντινών και δυτικών στοιχείων-, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού με τα έντονα χρώματα και την κίνηση που τις διακρίνει, καθώς και το εντυπωσιακό τετραώροφο καμπαναριό.

Στη νότια πλευρά της μονής βρίσκεται ο τάφος του Μανουήλ Χατζάκη, βυζαντινού άρχοντα του Μυστρά. Η παράδοση αναφέρει ότι στην Παντάνασσσα έχουν αποθέσει και τα οστά της Θεοδώρας Τόκκου, πρώτης γυναίκας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μονή Παντάνασσας
Μονή Παντάνασσας
Μονή Παντάνασσας
Μονή Παντάνασσας
Μονή Παντάνασσας
Μονή Παντάνασσας