«Αρχαία και ζωντανή, η Αθήνα δεν είναι μια πόλη σαν τις άλλες. Λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ένα μουσείο στον ανοιχτό ουρανό, ενώ την ίδια στιγμή εγγράφεται αποφασιστικά στο παρόν. Οι δρόμοι και τα σοκάκια της πλημμυρίζουν από ζωή, όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του Νότου που κοιμούνται μόνο με το ένα μάτι. Εδώ, η αυθεντικότητα της παλιάς ταβέρνας συναγωνίζεται τη νεωτερικότητα των μοδάτων σημείων της, σε ένα χαρούμενο χωνευτήρι όπου όλοι έχουν τη θέση τους».

Έτσι περιγράφει την ελληνική πρωτεύουσα ο ταξιδιωτικός συντάκτης, Pierre Gros, στον πρόλογο του αφιερώματος-οδηγού 135 σελίδων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα νησιά του Σαρωνικού, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2024 του γαλλικού περιοδικού «Destination».

Το εκτενές αφιέρωμα είναι προϊόν δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip) του κου Gros στην Ελλάδα, που διοργάνωσε τον περασμένο Απρίλιο η Υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος παρουσιάζει την Αθήνα ως ιδανικό city break και long break προορισμό, προβάλλοντας αναλυτικά την πολιτιστική κληρονομιά και το σύγχρονο πολιτιστικό αποτύπωμά της, τις ιδιαιτερότητες κάθε γειτονιάς στο κέντρο της, τη γαστρονομία και τη νυκτερινή ζωή της, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος στα νότια προάστια, την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την πόλη του Πειραιά και τα κοντινά νησιά, που ενισχύουν την ταξιδιωτική εμπειρία.

Από την πλευρά του, ο αρχισυντάκτης της έκδοσης, Christophe Bonicel, στο editorial της έκδοσης τονίζει ότι «σήμερα όλες οι μεγάλες πόλεις τείνουν να γίνουν ίδιες, “θύματα” των επιθέσεων από την παγκοσμιοποίηση και τον εξευγενισμό. Η Αθήνα αντιστέκεται όσο καλύτερα μπορεί, σκοπεύοντας να παραμείνει ο αυθεντικός προορισμός που ήταν πάντα».

Το «Destination» εκδίδεται τέσσερις φορές τον χρόνο σε 30.000 αντίτυπα, που διατίθενται σε σημεία πώλησης Τύπου, σταθμούς τρένων και αεροδρόμια της Γαλλίας και ακόμα σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ, καθώς και από διαδικτυακές πλατφόρμες στη γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα. Κάθε τεύχος του είναι αφιερωμένο σε μία χώρα ή περιοχή της Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα κ.ά.), στις ΗΠΑ, στον Καναδά ή στην Ιαπωνία.

Εκτός από το αφιέρωμα στην Αθήνα, το περιοδικό έχει ήδη δημοσιεύσει πολυσέλιδα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ και για άλλες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως τους Δελφούς, τα Μετέωρα, την Ολυμπία, την Νάξο, την Πάρο, την Σύρο και την Σαντορίνη.