Η Τήνος φημίζεται για τα όμορφα χωριά της. Ωστόσο, ένα χωριό του νησιού είναι διαφορετικά από τα άλλα και το τοπίο που το περιβάλλει, μοιάζει με σεληνιακό, κάνοντάς το μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο λόγος, φυσικά, για το χωριό Βώλαξ ή Βώλακας, γνωστός για το απόκοσμο, σχεδόν εξωπραγματικό τοπίο του με τους τεράστιους γρανιτένιους βράχους που είναι διασκορπισμένοι σε μια εκτεταμένη περιοχή, δημιουργώντας έναν μύθο.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων, περίπου 17 χιλιόμετρα από τη Χώρα και η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του «δένει» εντυπωσιακά με τους βράχους, συνθέτοντας ένα απίστευτο υπερθέαμα. Ένα μέρος που αν βρεθείτε στην Τήνο, πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά. Πριν, λοιπόν, επισκεφτείτε τον Βώλακα, σας έχουμε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ιδιαίτερο αυτό χωριό.
Το χωριό που έγινε η Τιτανομαχία
Η προέλευση των τεράστιων βράχων έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Τιτανομαχία έγινε στην περιοχή του Βώλακα και οι βράχοι αποτελούσαν τα πολεμοφόδια των Τιτάνων και των θεών του Ολύμπου.
Οι επιστήμονες έχουν, εννοείται, διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, οι βράχοι σχηματίστηκαν έπειτα από πτώση μετεωρίτη. Μία άλλη άποψη, υποστηρίζει ότι οι βράχοι είναι αποτέλεσμα έκρηξης ηφαιστείου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι βράχοι εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης και με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν το σχήμα που έχουν σήμερα.
Διεθνής προορισμός για αναρρίχηση
Γνωρίζατε ότι ο Βώλακας αποτελεί διεθνή αναρριχητικό προορισμό; Και κάθε χρόνο συγκεντρώνει αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο; Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία bouldering (αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια χωρίς τη χρήση σχοινιού) της χώρας βρίσκεται εδώ στο χωριό. Μπορείτε, επίσης να κάνετε και αναρρίχηση με σχοινί.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Το καλοκαίρι στον Βώλακα στο υπαίθριο θεατράκι του χωριού, ανεβαίνουν αρκετές παραστάσεις και εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσεις από κοντά. Αξίζει ως εμπειρία, πραγματικά.
Το λαογραφικό μουσείο
Εννοείται πως δεν γίνεται να βρεθείτε στο χωριό και να μην επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο του. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τα πάντα για τη ζωή στο χωριό, τις κτηνοτροφικές εργασίες, την καθημερινότητα μιας οικογένειας αλλά και την κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή των ανθρώπων μιας άλλης, μακρινής εποχής.
Παναγία Καλαμάν
Πρόκειται για ένα γραφικό ξωκλήσι, 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού, το παλαιότερο του χωριού. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, πριν 3 αιώνες περίπου, οι βωλακίτες βρίσκονταν στο ξωκλήσι της θεία λειτουργία, όταν διέκριναν αλγερινούς πειρατές να έρχονται από το βουνό. Ξεκίνησαν τότε τις προσευχές στην Παναγία και, ως εκ θαύματος, υψώθηκαν τριγύρω καλαμιές, κρύβοντας εντελώς το εκκλησάκι. Οι πειρατές, θεωρώντας ότι εκεί δεν υπήρχε τίποτα, έφυγαν άπραγοι. Σήμερα το περιστατικό γιορτάζεται κάθε χρόνο, την πρώτη Πέμπτη μετά το Πάσχα.
Νόστιμο φαγητό
Στις ταβέρνες του χωριού θα απολαύσετε νόστιμο σπιτικό φαγητό και τοπικά πιάτα και εδέσματα. Ανάμεσα σε αυτά, αρνάκι, κουνέλι και γίγαντες.