H δημιουργία του Metaverse είναι κάτι στο οποίο ο ιδιοκτήτης του Facebook (πλέον Meta Inc.), Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ποντάρει πολλά. Παρόλο που τελευταία δέχεται πλήγματα και το μέλλον του μετασύμπαντος δεν είναι εξαιρετικά ρόδινο. Πλέον ο Ζούκερμπεργκ έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του υπαρκτού κόσμου και πώς αυτά θα μεταφερθούν στην σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας. Και όχι μόνο αυτός καθώς λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την προστασία των χρηστών στον 3D ψηφιακό κόσμο.
Πριν από περίπου ένα χρόνο μία γυναίκα κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά σε εικονικό περιβάλλον και πλέον μιλά ανοιχτά για την τραυματική εμπειρία της την οποία χαρακτηρίζει ομαδικό βιασμό στην εικονική πραγματικότητα.
«Μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την ένταξή μου παρενοχλήθηκα λεκτικά και σεξουαλικά από 3-4 avatar με αντρικά χαρακτηριστικά, με αντρικές φωνές, οι οποίοι ουσιαστικά βίασαν ομαδικά το avatar μου και έβγαλαν φωτογραφίες. Καθώς προσπάθησα να ξεφύγω, φώναξαν “μην προσποιείσαι ότι δεν σου άρεσε”», θυμάται η 43χρονη Nina Jane Patel, σε μια ανάρτηση στο Medium, αφηγούμενη τον εφιάλτη που βίωσε ως δοκιμαστής beta στην πλατφόρμα VR Horizon Worlds, που δημιουργήθηκε από τη Meta.
Πώς περιγράφει η 43χρονη τον εφιάλτη που έζησε στον ψηφιακό κόσμο
«Μια φρικτή εμπειρία που συνέβη τόσο γρήγορα και πριν καν σκεφτώ να χρησιμοποιήσω το πλεγμα ασφαλείας», έγραψε η μητέρα με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενη στη λειτουργία Safe Zone της Meta, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποκλείουν την αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες.
Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι μια γυναίκα που δεν κατονομαζόταν τότε είχε ουσιαστικά παρενοχληθεί στην πλατφόρμα. Ενώ δημοσίευσε την ιστορία της στο Medium εκείνη την εποχή, η Patel πλέον επανέρχεται για να συζητήσει δημόσια τις ανησυχίες της για το μετασύμπαν πλατφόρμα.
«Η παρενόχληση στο metaverse είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο η βιομηχανία πρέπει να ενωθεί για να εφαρμόσει τους σωστούς ελέγχους ασφαλείας και να πάρει μέτρα», έγραψε η Patel. «Αυτό είναι/θα συνεχίσει να είναι προβληματικό τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες (ενήλικες) καθώς ο κόσμος μας μετακινείται γρήγορα από το 2D Διαδίκτυο όπως το ξέρουμε — στον τρισδιάστατο διαδικτυακό χώρο (The Metaverse).
Η Patel προστατεύει επίσης το μέλλον της και το μέλλον πολλών άλλων με το Kabuni, ένα εκπαιδευτικό μοντέλο για το metaverse εξοπλισμένο με γονικό έλεγχο που έχει δημιουργηθεί για την προστασία των παιδιών.
«Το μεγάλο πρόβλημα φυσικά θα είναι για τα παιδιά μας που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Metaverse όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια», έγραψε. «Η αναπόφευκτη μετάβαση στο Metaverse προκαλεί τώρα περαιτέρω ανησυχίες, αν δεν ρυθμιστεί και ελεγχθεί σωστά για αυτήν την ηλικιακή ομάδα με βάση την σωστή έρευνα, την επιστήμη, τα δεδομένα και τις τεκμηριωμένες μεθοδολογίες», πρόσθεσε. «Αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει δημιουργηθεί ο Kabuni και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο για να διαμορφώσει ένα ασφαλέστερο Metaverse για παιδιά ηλικίας 8-16 ετών».
«Η εικονική πραγματικότητα έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί έτσι ώστε το μυαλό και το σώμα να μην μπορούν να διαφοροποιήσουν τις εικονικές/ψηφιακές εμπειρίες από τις πραγματικές», έγραψε στο Medium. «Σε κάποια ιδιότητα, η φυσιολογική και ψυχολογική μου απόκριση ήταν σαν να συνέβη στην πραγματικότητα».
Ο Joe Osborne, εκπρόσωπος της Meta, δήλωσε στην The Post ότι η εταιρεία θα κάνει «βελτιώσεις» για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων.
«Λυπούμαστε που ακούμε ότι συνέβη αυτό. Θέλουμε όλοι στο Horizon Venues να έχουν μια θετική εμπειρία, να βρίσκουν εύκολα τα εργαλεία ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν σε μια κατάσταση όπως αυτή — και να μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε και να αναλάβουμε δράση», είπε ο Osborne. «Το Horizon Venues πρέπει να είναι ασφαλές και δεσμευόμαστε να το κατασκευάσουμε με αυτόν τον τρόπο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν σε αυτούς τους χώρους».