Η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα των νέων – ψηφιακών ταυτοτήτων έχει ξεκινήσει και οι πολίτες της Ελλάδας για ακόμη μία φορά έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Την ώρα που οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων κάνουν λόγο για εκσυγχρονισμό της χώρας μας υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αναφέρουν ότι «θα φέρουν τσιπ που θα βοηθά στον εντοπισμό του κατόχου», πως θα είναι το «σφράγισμα του Αντίχριστου» ή ακόμη και ότι τα στοιχεία του κόσμου θα βρίσκονται πιο εύκολα στα χέρια όσων θέλουν να τα χακάρουν.
Οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες ουρές έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα ώστε οι αρνητές να προλάβουν να βγάλουν παλαιού τύπου ταυτότητα και ας έχει ισχύ για μόλις λίγα έτη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα καλέσματα για συλλαλητήρια.
Η υπόθεση θυμίζει τις έντονες αντιδράσεις μερίδας πολιτών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αλλά ακόμη περισσότερο ξυπνά μνήμες από τις συγκεντρώσεις που έγιναν όταν το 2000 ανακοινώθηκε η αφαίρεση του θρησκεύματος από τις Αστυνομικές Ταυτότητες.
Τι τελικά ισχύει για τις νέες ταυτότητες; Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε; Ποια στοιχεία θα περιέχουν; Θα μπορεί μέσω του τσιπ τους να γίνεται γεωεντοπισμός του κατόχου;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο μηχανικός ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων Γιώργος Τάρλας τονίζοντας πως: «Οι νέες ταυτότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κάρτα που προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια στην ταυτοποίηση ενός φυσικού προσώπου».
«Πρακτικά είναι μια κάρτα που αποθηκεύει σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία του κατόχου (ονοματεπώνυμο, βιομετρικά στοιχεία κλπ) τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από τις αρχές και δημόσιες υπηρεσίες με την χρήση ειδικών συσκευών καρτανάγνωσης. Αποτελούν ένα βήμα προς την ασφάλεια καθότι παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό ασφαλείας από τις συμβατικές αστυνομικές ταυτότητες οι οποίες πλαστογραφουνται πάρα πολύ εύκολα» αναφέρει.
«Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες αποτελούν την εξέλιξη των συμβατικών ταυτοτήτων η οποία στη χώρα μας άργησε να εφαρμοστεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ουσιαστικά είναι ένα μέσο που αυξάνει την ταχύτητα ταυτοποίησης από τις αρχές (αρκεί ένα πέρασμα σε έναν καρταναγνωστη), αυξάνει την ακρίβεια της ταυτοποίησης αφού μειώνει την εμπλοκή του ελεγκτή στο ελάχιστο, καθώς και την ασφάλεια αφού παρέχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη από τις συμβατικές.
Είναι πρακτικά το ισοδύναμο της χρήσης του epass στους αυτοκινητόδρομους (δουλεύει με σχεδόν ίδιο τρόπο) σε σχέση με την διέλευση από το ταμείο» συμπληρώνει ο μηχανικός ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων Γιώργος Τάρλας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι στην ΕΕ η αντικατάσταση έχει γίνει εδώ και μια δεκαετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αγοράσεις αγαθά που έχουν ηλικιακό περιορισμό (πχ αλκοόλ) πρέπει να γίνει ταυτοποίηση με ταυτότητα νέου τύπου στους πωλητές των αγαθών αυτών» διευκρινίζει.
Θα είναι εφικτό να μας εντοπίζουν από τις νέες ταυτότητες;
Ξεκαθαρίζοντας ότι ο γεωεντοπισμός των πολιτών μέσω των νέων ταυτοτήτων δεν είναι εφικτός ο Γιώργος Τάρλας εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast:
«Τα συστήματα γεωεντοπισμού απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα για να λειτουργήσουν και ειδικότερα απαιτούν δεκτή gps, παρόμοιο με αυτόν που έχουν όλα τα σύγχρονα κινητά. Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν καμία τέτοια δυνατότητα αφενός λόγω μεγέθους του δέκτη (δεν θα μπορούσε να χωρέσει), και αφετέρου λογω το ότι ο δέκτης απαιτεί ενέργεια να λειτουργήσει, κάτι το οποίο δεν διαθέτουν οι ταυτότητες. Άρα καταλαβαίνετε ότι τεχνικά είναι μη εφικτό να γίνει γεωεντοπισμός μιας ταυτοτητας και αποτελεί φόβο αυτών που δεν γνωρίζουν/κατανοούν την τεχνολογία».
Τα δεδομένα που θα περιέχονται στη νέα ταυτότητα μπορεί να διαρρεύσουν; Θα μπορεί κάποιος να τα κλέψει;
«Τα στοιχεία που αποθηκεύουν οι νέες ταυτότητες είναι πολύ συγκεκριμένα και αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολη η ανάκτηση τους από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Είναι όμως αστείο να φοβόμαστε τις ταυτότητες, όταν εκθέτουμε καθημερινά την ζωή μας και τις προσωπικές μας πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα με χρήση των κινητών τα οποία διαθέτουν σύστημα εντοπισμού» τονίζει ο Γιώργος Τάρλας ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Innotech που παρέχει Υπηρεσίες Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Εστιάζοντας στο πώς θα λειτουργούν οι νέες – ψηφιακές ταυτότητες ο Γιώργος Τάρλας σημειώνει: «Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλά η βασική αρχή είναι ότι υπάρχει ένα πηνίο όπως στις συμβατικές RFID κάρτες». «Αυτό όταν θα πλησιάζει έναν καρτανάγνωστη τροφοδοτεί με ρεύμα το κύκλωμά του ώστε να μπορέσει να διαβιβάσει τα αποθηκευμένα στοιχεία στον αναγνώστη» διευκρινίζει κλείνοντας.