Η εξέλιξη της τεχνολογίας καλπάζει τη σημερινή εποχή, καθώς κάθε μέρα υπάρχουν νέα δεδομένα στον τεχνολογικό χώρο. Ωστόσο, οι νέες ανακαλύψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για καλό είτε και για κακό σκοπό.
Μια από τις τεχνολογίες των τελευταίων χρόνων που τώρα έχει αρχίσει να διαδίδεται παγκοσμίως, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω του AI μπορούν να γίνουν θαύματα. Όμως, το bbc.com έκανε μια έρευνα και διαπίστωσε κάποια ανατριχιαστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτή, οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να δημιουργήσουν και να πουλήσουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που μοιάζει πραγματικό, όπως διαπίστωσε το BBC. Μάλιστα, ορισμένοι πληρώνουν συνδρομές για να έχουν πρόσβαση στις εικόνες σε λογαριασμούς, όπως το Patreon.
Το Patreon προσδιορίζεται ως μια πλατφόρμα συνδρομητών, η οποία παρέχει επιχειρηματικά εργαλεία για τους δημιουργούς περιεχομένου, ώστε να προσφέρουν μια συνδρομητική υπηρεσία. Βοηθά τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες να κερδίζουν ένα μηνιαίο εισόδημα παρέχοντας ανταμοιβές και προνόμια στους συνδρομητές τους. Από πλευράς του, το Patreon δήλωσε ότι έχει πολιτική «μηδενικής ανοχής» σχετικά με τις προαναφερόμενες εικόνες στον ιστότοπό του.
Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας δήλωσε ότι είναι «εξοργιστικό» το γεγονός ότι ορισμένες πλατφόρμες αποκομίζουν «τεράστια κέρδη» αλλά δεν αναλαμβάνουν «ηθική ευθύνη».
Το λογισμικό που χρησιμοποιούν δημιουργεί ζωντανές εικόνες κακοποίησης παιδιών
Οι δημιουργοί τέτοιων εικόνων κακοποίησης, χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Stable Diffusion, το οποίο προοριζόταν για τη δημιουργία εικόνων για χρήση στην τέχνη ή στον σχεδιασμό γραφικών. Το λογισμικό Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να περιγράψουν, χρησιμοποιώντας λεκτικές οδηγίες, οποιαδήποτε εικόνα επιθυμούν – και το πρόγραμμα στη συνέχεια δημιουργεί την εικόνα.
Αλλά το BBC διαπίστωσε ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ζωντανών εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού βρεφών και νηπίων. Οι ομάδες έρευνας της βρετανικής αστυνομίας για την ηλεκτρονική κακοποίηση παιδιών λένε ότι ήδη συναντούν τέτοιο περιεχόμενο.
Μια «ψευδοεικόνα» που παράγεται από υπολογιστή και απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αντιμετωπίζεται όπως μια πραγματική εικόνα. Είναι παράνομη η κατοχή, η δημοσίευση ή η μεταφορά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) για την προστασία των παιδιών, Ian Critchley, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να υποστηριχθεί ότι επειδή δεν απεικονίζονται πραγματικά παιδιά σε τέτοιες εικόνες, κανείς δεν έπαθε κακό.
Οι εικόνες κακοποίησης κοινοποιούνται μέσω μιας διαδικασίας τριών σταδίων:
- Οι παιδόφιλοι φτιάχνουν εικόνες χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης
- Προωθούν τις εικόνες σε πλατφόρμες, όπως ο ιαπωνικός ιστότοπος κοινής χρήσης εικόνων που ονομάζεται Pixiv
- Οι λογαριασμοί έχουν συνδέσμους που κατευθύνουν τους πελάτες στις πιο κρυφές εικόνες τους, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν για να τις δουν σε λογαριασμούς σε ιστότοπους, όπως το Patreon
Πώς δρουν οι δημιουργοί των εικόνων
Ορισμένοι από τους δημιουργούς των εικόνων δημοσιεύουν σε μια δημοφιλή ιαπωνική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται Pixiv, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από καλλιτέχνες που μοιράζονται manga και anime.
Επειδή όμως ο ιστότοπος φιλοξενείται στην Ιαπωνία, όπου η κοινοποίηση σεξουαλικοποιημένων κινούμενων σχεδίων και σχεδίων παιδιών δεν είναι παράνομη, οι δημιουργοί τον χρησιμοποιούν για να προωθήσουν το έργο τους σε ομάδες και μέσω hashtags, τα οποία βρίσκουν θέματα χρησιμοποιώντας λέξεις – κλειδιά.
Ένας εκπρόσωπος της Pixiv δήλωσε ότι δίνει τεράστια έμφαση στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Είπε ότι στις 31 Μαΐου απαγόρευσε όλες τις ρεαλιστικές απεικονίσεις σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούν ανηλίκους.
Η δημοσιογράφος Octavia Sheepshanks που ερευνά το θέμα, δήλωσε στο BBC πως η έρευνά της έδειξε ότι οι χρήστες φαίνεται να δημιουργούν εικόνες κακοποίησης παιδιών σε βιομηχανική κλίμακα. «Ο όγκος είναι απλά τεράστιος, οπότε οι δημιουργοί θα πουν “σκοπεύουμε να κάνουμε τουλάχιστον 1.000 εικόνες το μήνα”», είπε.
Η κ. Sheepshanks παρακολουθεί ορισμένες από τις ομάδες στην πλατφόρμα. «Εκεί μέσα υπάρχουν τα πιο απαίσια πράγματα, δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν τέτοιες λέξεις στις περιγραφές».