Οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουμε στο μέλλον. Ήδη ορισμένες εξ αυτών έχουν εφαρμογή – έστω και περιορισμένη – στο σήμερα, όμως το αύριο αναμένεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες για τους ταξιδιώτες.
Φανταστείτε ένα κόσμο με επιβατικά drones, πύραυλους που μας εκτοξεύουν στην τροχιά της Γης ώστε να θαυμάσουμε τη θέα στις παρυφές του διαστήματος, βιομετρικά δεδομένα για τη μη επίδειξη ταυτοτήτων, συστήματα άμεσης μετάφρασης και hyperloop. Αυτές είναι ορισμένες από τις επικείμενες τεχνολογίες, όπως παρουσιάζονται από το CNN Travel.
Βιομετρικά δεδομένα στα αεροδρόμιο
Αν και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, η βιομετρική ταυτοποίηση, δηλαδή η αυτόματη ταυτοποίηση ενός ατόμου μέσω της αναγνώρισης προσώπου ή της σάρωσης του ματιού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στα αεροδρόμια όλου του κόσμου στο μέλλον. Η χρήση των βιομετρικών στοιχείων μπορεί να μειώσει σημαντικά το χρόνο για τη διεκπεραίωση του τυπικού ελέγχου στα αεροδρόμια. Το 2018 το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι εισήγαγε βιομετρικές σήραγγες, τις αποκαλούμενες και «Smart Gates», οι οποίες χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου για την επαλήθευση της ταυτότητας των ταξιδιωτών σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.
H τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Ναρίτα και στο Χανέντα στο Τόκιο, στο διεθνές αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι στο Δελχί στην Ινδία, στο Χίθροου στο Λονδίνο αλλά και στο Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου – εξόδου έως το 2024 με τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων και εικόνων προσώπου για την αναγνώριση ξένων ταξιδιωτών.
Συστήματα εντοπισμού αποσκευών
Η απώλεια αποσκευών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα διεθνή ταξίδια. Τα λάθη στις παραδόσεις αποσκευών ανέρχονται σε εκατομμύρια κάθε χρόνο και δεν είναι παράλογο που οι ταξιδιώτες αναζητούν μια λύση σε αυτόν τον πονοκέφαλο. Απλά συστήματα για τον εντοπισμό των αποσκευών έχουν γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα αξεσουάρ ταξιδιού, ενώ στο μέλλον αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους οι ψηφιακές ετικέτες αποσκευών, μια εξέλιξη που θα εξοικονομούσε χρόνο στο check-in ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει την παρακολούθηση και την αναγνώριση αποσκευών για τις αεροπορικές εταιρείες.
Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Qatar Airways, έχουν ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία BAGTAG, που δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να εγγραφούν και να ενεργοποιήσουν μια ψηφιακή ετικέτα στις αποσκευές τους από το σπίτι. Ακολούθως μπορούν να τις αφήσουν σε έναν σταθμό αυτοεξυπηρέτησης και να τις παρακολουθούν μέσω μιας εφαρμογής. Παράλληλα τα αεροδρόμια επιχειρούν να λύσουν διάφορα προβλήματα στη διαχείριση των αποσκευών, όπως τα λάθη κατά τη μεταφορά, τη φόρτωση κλπ. Οπότε στο μέλλον μην εκπλαγείτε αν δούμε αυτοματοποιημένη διαχείριση αποσκευών, με προγράμματα αναγνώρισής τους και ασφάλειας με τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και μια παγκόσμια βάση δεδομένων που συνδέει τους ταξιδιώτες με τις αποσκευές τους. Όλες οι προαναφερόμενες λύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερες χαμένες αποσκευές τη μακροπρόθεσμη.
Επόμενης γενιάς επαυξημένη πραγματικότητα
Φανταστείτε να εξερευνάτε την πινακοθήκη Accademia στη Φλωρεντία με «ξεναγό» ένα γλυπτό του «Δαβίδ» ή να ξεκινάτε ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού μέσα στους δρόμους του Παρισιού. Με τη χρήση μόνο μιας «έξυπνης συσκευής» και του διαδικτύου, η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να εκπλήξει με τις δυνατότητες της. Ήδη ορισμένες εταιρείες, θέλοντας να καταστήσουν τα φυσικά και πολιτιστικά αριστουργήματα του κόσμου πιο προσβάσιμα, αναπτύσσουν τέτοιες εμπειρίες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 υπήρξε μια άνθηση της εικονικής αλλά και της επαυξημένης πραγματικότητας. Μουσεία αλλά και διάφοροι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί παρουσίασαν διαδραστικές εικονικές εμπειρίες. Εκτός των άλλων αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν επίσης στους ανθρώπους να εξερευνήσουν μέρη του κόσμου που ίσως δεν μπορούν να δουν από κοντά. Παράλληλα βοηθούν στην εξερεύνηση ενός προορισμού ή ενός ξενοδοχείου, ενός εστιατορίου κλπ πριν τον επισκεφτούν, ώστε να βεβαιωθούν για την επιλογή τους.
Ιπτάμενα οχήματα: Η αρχή θα γίνει με τα ταξί
Τα επιβατικά drones και τα ηλεκτρικά αεροσκάφη eVTOL κάθετης απογείωσης και προσγείωσης έχουν αρχίσει και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος στο διαδίκτυο. Σύντομα ενδεχομένως να πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα και όχι για κάποιο φουτουριστικό σενάριο. Για παράδειγμα η εταιρεία Lift Aircraft, έχει παρουσιάσει το αεροσκάφος HEXA το οποίο δεν χρειάζεται άδεια πιλότου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, θα μπορούσε να προσφερθεί για χρήση ήδη από φέτος, έστω και με μορφή σύντομων πτήσεων – περίπου 8 έως 15 λεπτών – σε μια περιοδεία σε 25 πόλεις για την εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία.
Άλλες εταιρείες, όπως η Ehang στην Κίνα, σχεδιάζει ιπτάμενα ταξί για τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ η Kelekona, με έδρα τη Νέα Υόρκη, σχεδιάζει να προσφέρει πτήσεις με drone bus, συνολικής χωρητικότητας, 40 επιβατών. Η εταιρεία Volocopter πρόκειται να προσφέρει έναν στόλο ιπτάμενων ταξί στη Σιγκαπούρη και το Παρίσι έως το 2024. Υπάρχει ακόμη το Jetson ONE – ένα μονοπρόσωπο, πλήρως ηλεκτρικό eVTOL με δυνατότητα αυτόματης αιώρησης, σταθερής πτήσης και προσγείωσης – που μπορεί να πετάξει για περίπου 20 λεπτά και με ταχύτητα έως και 100 χλμ/ώρα.
Τα ρομποταξί
Και ενώ ορισμένες υπηρεσίες ταξί κατευθύνονται στα σύννεφα, άλλες εταιρείες σχεδιάζουν να αναμορφώσουν τη μετακίνηση στο έδαφος. Αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας προωθούν τα αυτόνομα οχήματα. Ήδη η εταιρεία Motional με έδρα τη Βοστώνη, σε συνεργασία με τη Hyundai και την Aptiv, έχουν παρουσιάσει τα «ρομποταξί». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να σας παραλάβουν από δημοφιλείς προορισμούς στο Las Vegas.
Μια ακόμη εταιρεία είναι η Waymo (θυγατρική της μητρικής εταιρείας της Google Alphabet Inc.), η οποία έχει αναπτύξει πλήρως αυτόνομα οχήματα σε διάφορα μέρη στο Φοίνιξ από το 2020 και αναπτύσσεται πλέον στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες. Στον ίδιο τομέα προχωρούν με ταχύτητα και άλλο μεγάλοι παίκτες, όπως η Amazon, η Tesla και η Cruise, αλλά και ο τεχνολογικός γίγαντας Baidu στην Κίνα. Η αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης γίνεται σταδιακά μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
Η επιστροφή των υπερηχητικών επιβατικών αεροσκαφών
Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τις εξελίξεις στην αεροπλοΐα. Με χρονικό ορίζοντα το 2050, τα νέα αεροσκάφη θα είναι μηδενικών εκπομπών άνθρακα, ενώ αναμένεται και η επιστροφή των υπερηχητικών ταξιδιών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η εταιρεία Boom με έδρα το Ντένβερ εργάζεται σε μια νέα εξελιγμένη έκδοση του Concorde που στοχεύει να κάνει τα υπερηχητικά ταξίδια πολύ πιο ήσυχα, πιο οικολογικά και ασφαλώς πολύ πιο οικονομικά. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αεροσκάφος «Overture» της Boom μπορεί να μεταφέρει έως και 80 άτομα με ταχύτητες 1,7 Mach (ή περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες) ενώ εκπέμπει μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Μέχρι στιγμής, αρκετές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, United και Japan Airlines, έχουν κάνει παραγγελίες για Overture, σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη της βιομηχανίας στο μέλλον των υπερηχητικών ταξιδιών. Η Boom σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή αεροσκαφών το 2024, να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις το 2027 και να αποκτήσει πιστοποιήσεις για τη μεταφορά επιβατών ήδη από το 2029.
Αυτόματοι εξελιγμένοι μεταφραστές
Η γλώσσα αποτελεί για πολλούς ένα εμπόδιο στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σε ξένες χώρες. Ιδιαίτερα αν επιθυμείτε βαθύτερες συζητήσεις με τους ανθρώπους, διαφόρων εθνικοτήτων. Όμως τα γλωσσικά εμπόδια σταδιακά θα μπορούσαν να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Τα συστήματα μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο διαρκώς εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο εύχρηστα. Αναπτύσσονται γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για να εμφανίζουν μπροστά στα μάτια σας ένα μεταφρασμένο κείμενο σε πραγματικό χρόνο, αλλά και ακουστικά που μεταφράζουν απευθείας στη γλώσσα σας όσα σας λέει ο συνομιλητής σας.
Ταξίδια στις παρυφές του διαστήματος
Σύμφωνα με το SpaceVIP, που προσφέρει την εμπειρία ενός ταξιδιού στο διάστημα, περίπου δώδεκα τύποι αποστολών είναι διαθέσιμοι το 2023. Και αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές ακόμη. Η Blue Origin προσφέρει επίσης μια εκδρομή στις παρυφές του διαστήματος, ενώ η SpaceX ξεκίνησε τα ταξίδια σε τροχιά γύρω από τη Γη, στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό και φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή πολιτών γύρω από τη Σελήνη. Στην αρχή του διαστήματος ταξιδεύει και η κάψουλα «Ποσειδώνας» της Space Perspective με ένα space balloon, αντίστοιχο με αυτά που χρησιμοποιεί η NASA. H Virgin Galactic σχεδιάζει να εκτοξεύσει πολίτες στην ανώτερη ατμόσφαιρα για 90 λεπτά, προσφέροντάς τους την εκπληκτική θέα και την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.
Το σχέδιο του hyperloop
Ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, εδώ και χρόνια, έχει αναφερθεί στην τεχνολογία hyperloop – ένα σύστημα μεταφοράς εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε έναν σωλήνα χαμηλής πίεσης. Τα ταξίδια με δίκτυα hyperloop θα μπορούσαν να προσφέρουν ταξίδια με απίστευτα υψηλές ταχύτητας που θα μπορούσαν να μεταφέρουν άτομα από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο σε 30 λεπτά, από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε 60 λεπτά και από το Παρίσι στο Άμστερνταμ σε 90 λεπτά. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, οι υποστηρικτές του hyperloop ισχυρίζονται πως έχει επίσης τη δυνατότητα να παρέχει μια φθηνότερη, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στη συμβατική μαζική μεταφορά. Την τελευταία δεκαετία, οι πρώτοι κινητήρες όπως η Musk’s The Boring Company, η Virgin Hyperloop (τώρα Hyperloop One) και η Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) σημείωσαν εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά αντιμετώπισαν και πολλές προκλήσεις, κυρίως από τις ρυθμιστικές αρχές, σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις υποδομές, που απαιτούνται.
Αν και τα δίκτυα hyperloop μπορεί να απέχουν ακόμη μια δεκαετία, ενδεχομένως και δεκαετίες, πολλές καινοτόμες εταιρείες ωθούν την τεχνολογία προς τα εμπρός. Πλέον η HyperloopTT φέρεται να εργάζεται σε πιθανά έργα, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης «Μεγάλων Λιμνών» μεταξύ Σικάγο, Κλίβελαντ και Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η South China Morning Post αναφέρει πως η China Aerospace Science and Industry Corporation ολοκλήρωσε μερικές επιτυχημένες δοκιμές hyperloop στην επαρχία Shanxi τον Ιανουάριο του 2023. Επιπλέον, η Hardt Hyperloop στην Ολλανδία κατασκευάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Hyperloop για επιδείξεις και δοκιμές υψηλής ταχύτητας. Επίσης η TransPod με έδρα το Τορόντο ελπίζει να φέρει την τεχνολογία hyperloop στον Καναδά. Μέχρι το 2025, η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σύνδεση με ταχύτητα 620 μιλίων ανά ώρα μεταξύ του Κάλγκαρι και του Έντμοντον, συνδέοντας τις δύο πόλεις σε 45 λεπτά. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα όνειρο, ενδεχομένως όμως να πρόκειται για μια κίνηση που θα μεταμορφώσει τα ταξίδια όπως τα ξέρουμε.