Ο Έλον Μασκ, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα το 9,2% των μετοχών του Twitter, πρότεινε να αγοράσει το σύνολο της εταιρείας στην τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, καθώς και να βγάλει την εταιρεία από την Wall Street.
Σε έγγραφο που διαβιβάσθηκε χθες στην ρυθμιστική αρχή του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο ιδιοκτήτης της Tesla διευκρίνισε ότι πρόκειται για την «καλύτερή του και την τελική του προσφορά» και απειλεί, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, «να επανεξετάσει την θέση του ως μετόχου» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά την ανακοίνωσή του, η μετοχή του Twitter κατέγραψε άλμα κατά 11,34% σε 51,05 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που προηγούνται του ανοίγματος της Wall Street.
Απευθυνόμενος με επιστολή του στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Twitter Μπρετ Τέιλορ, ο Μασκ δηλώνει ότι επένδυσε στην πλατφόρμα λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει υπέρ «της ελευθερίας της έκφρασης στον πλανήτη», η οποία αποτελεί «κοινωνική επιταγή μίας λειτουργικής δημοκρατίας».
«Ωστόσο, από όταν συνειδητοποίησα την επένδυσή μου, αντιλήφθηκα ότι η εταιρεία δεν ευημερεί και δεν θα εξυπηρετούσε την κοινωνική της επιταγή υπό την σημερινή της μορφή», και προτείνει την έξοδο του Twitter από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
«Προτείνω να εξαγοράσω το 100% του Twitter στην τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή τοις μετρητοίς, δηλαδή μία πριμοδότηση κατά 54% σε σχέση με την προηγουμένη της έναρξης της επενδυσής μου στο Twitter και κατά 38% σε σχέση με την προηγουμένη της δημόσιας ανακοίνωσης της επένδυσής μου», λέει ο δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι αριθμοί του Έλον Μασκ ανεβάζουν την αξία του Twitter στα 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτήν την στιγμή.
Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία του Έλον Μασκ ανέρχεται σε 274 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Twitter: Το διοικητικό συμβούλιο «θα εξετάσει με προσοχή» την προσφορά του Έλον Μασκ
Η Twitter ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει με προσοχή» την προσφορά του Έλον Μασκ για την εξαγορά της και την έξοδό της από την Wall Street.
Σύμφωνα με το AFP, η εταιρεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την μη ζητηθείσα και μη δεσμευτική προσφορά του Ιλον Μασκ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 54,20 δολαρίων τοις μετρητοίς.
«Το διοικητικό συμβούλιο της Twitter θα εξετάσει με προσοχή την προσφορά για να καθορίσει την στάση που θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της εταιρείας και όλων των μετόχων της Twitter», αναφέρει, συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση.
Γιατί ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter;
«Γιατί ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter», αναρωτιόταν πριν λίγες ημέρες ο αρθρογράφος της Washington Post, Adam Lashinsky, ο οποίος στο άρθρο του σημείωνε πως ο κόσμος κάνει για άλλη μια φορά την ερώτηση που φαίνεται να διασκεδάζει τον Έλον Μασκ τουλάχιστον όσο ιντριγκάρει τους θαυμαστές του: «τι θέλει ο Έλον;».
Όπως σχολίασε ο αρθρογράφος, το τελευταίο αντικείμενο του πόθου τού Μασκ είναι το Twitter. Για να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων -τόση θα είναι η αξία του Twitter-, έγραφε ο Lashinsky για να υπογραμμίσει τα εξής:
«Ας εξετάσουμε τις συνήθειες του Μασκ. Ο τελευταίος δεν συνηθίζει να επενδύει σε ώριμες επιχειρήσεις. Αντιθέτως, έχει ιδρύσει ο ίδιος την PayPal, τη SpaceX, τη Νeuralink και την Boring Company. Δεν ίδρυσε την Tesla, επένδυσε όμως στα πρώτα της στάδια και έγινε η κινητήριά της δύναμη.
Σήμερα, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η βασική πηγή τής περιουσίας του, που φτάνει τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι πιθανό λοιπόν ο Μασκ να αγοράσει όλο το Twitter. Είδε πόσο άσχημα ξεκίνησε η πλατφόρμα του Ντόναλντ Τραμπ, η Truth Social, και συμπέρανε ότι είναι καλύτερα να αγοράσει το Twitter παρά να ξεκινήσει μια δική του εταιρεία από την αρχή».
«Στο κάτω-κάτω, ο Μασκ έχει πάνω από 80 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και κάνει αναρτήσεις για διάφορα πράγματα, από την αγάπη του για το Βερολίνο μέχρι την Covid-19 και τις διάφορες εταιρείες του. Το tweet του σχετικά με την αγορά του μεριδίου του ήταν το αινιγματικό “Oh hi lol”. Είχε 350.000 like και προκάλεσε πάνω από 35.000 σχόλια», έγραψε ο Adam Lashinsky, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεν είναι εντελώς σαφές γιατί ο Μασκ θέλει να αγοράσει την αγελάδα όταν πίνει δωρεάν το γάλα της. Ίσως να σκέπτεται ότι μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά διαχειριζόμενος ο ίδιος την εταιρεία, που υπολείπεται ως προς την αξία της από την Alphabet (Google), τη Meta (Facebook), ακόμη και τη Snap (Snapchat). Δεν θα είναι άλλωστε ο πρώτος τιτάνας της τεχνολογίας που θα βάλει στο μάτι το Twitter: το 2016, ο Μαρκ Μπένιοφ της Salesforce προσπάθησε να αγοράσει το Twitter για 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τον αποθάρρυναν οι συνάδελφοί του και οι επενδυτές.
Το Twitter αποτελεί επίσης μια πιθανή βάση για το bitcoin, μια άλλη εμμονή του Μασκ. Ο τελευταίος μπορεί ακόμη να μη σκέπτεται σοβαρά να αγοράσει το Twitter και να θέλει απλώς να διασκεδάσει τον ίδιο, τους οπαδούς του και τους ανταγωνιστές του.
Το ότι ο ουρανός δεν αποτελεί το όριο για τις φιλοδοξίες του Μασκ είναι ένα από τα πολλά κλισέ που κυκλοφορούν. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στον CEO του γερμανικού ομίλου Αξελ Σπρίνγκερ, είπε ότι θα ήταν ευτυχής αν η ανθρωπότητα έκτιζε μια βιώσιμη πόλη στον Αρη. Μπροστά σε μια τέτοια φιλοδοξία, η αγορά του Twitter είναι κάτι πεζό».