Με στόχο να κατακτήσουν το ρεκόρ παραμονής, διάρκειας ενός χρόνου, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξεκίνησαν απόψε την αποστολή τους ένας Αμερικανός και δυο Ρώσοι αστροναύτες με το διαστημικό όχημα Σογιούζ. Η απογείωση έγινε από το Μπαϊκονούρ με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου δύο εξ αυτών θα παραμείνουν για μια αποστολή διάρκειας ενός χρόνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού κέντρου ελέγχου της αποστολ
Το Σογιούζ – ΤΜΑ16Μ απογειώθηκε βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις 22:42 (ώρα Μόσχας) από το κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στο Καζακστάν και όπως διευκρίνισε το κέντρο ελέγχου λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση «η πτήση διεξάγεται κανονικά».
«Μία εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ- FG πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 19:42 με στόχο να οδηγήσει το Soyouz TMA – 16M σε τροχιά» εξήγησε η ρωσική διαστημική υπηρεσία σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
Το σκάφος αναμένεται να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 04:36 ώρα Μόσχας.
Οι κοσμοναύτες της αποστολής είναι οι Ρώσοι Γεννάδιο Παντάλκα και Μιχαήλ Κορνιένκο και ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι, μηχανικός της NASA. O Κορνιένκο, ηλικίας 54 ετών, και ο Κέλι, 51 ετών, αναμένεται να παραμείνουν 342 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μεγαλύτερο έως σήμερα διάστημα εντός του σταθμού από τότε που ο ISS μπορεί να φιλοξενήσει επιβάτες, το 2000. Και οι δύο έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία πολλές διαστημικές αποστολές και έχουν περάσει περίπου 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το σύνηθες δηλαδή διάστημα των αποστολών.
Οι τρεις αστροναύτες, ο Ρώσος Αντόν Σκαπλέροφ, η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι και ο Αμερικανός Τέρι Βιρτς, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναμένεται να επιστρέψουν το Μάιο.
Σύμφωνα με τη NASA η νέα αυτή αποστολή έχει στόχο να «συλλέξει βιοϊατρικά δεδομένα προκειμένου να προετοιμάσει τις αποστολές μακράς διάρκειας στο διάστημα» καθώς που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αστροναύτες στον πλανήτη Άρη έως το 2030.