Η Φράνσις Χάουγκεν, μια 37χρονη πρώην στέλεχος της Facebook, άσκησε δριμεία κριτική στην εταιρία στη διάρκεια ακρόασής της στο Καπιτώλιο. Η Facebook, από τη μεριά της, ανέφερε πως η κ. Χάουγκεν μίλησε για τομείς που δεν ήταν της αρμοδιότητάς της και για τους οποίους δεν έχει γνώσεις.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται εν μέσω της προσπάθειας να ερευνηθεί εξονυχιστικά ο «κολοσσός» των social media και της αυξανόμενης πίεσης προς τους Αμερικανούς πολιτικούς ώστε να ρυθμίσουν τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας.
Το Facebook είναι το πιο δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Υποστηρίζει πως μηνιαίως το χρησιμοποιούν 2,7 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες. Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων χρησιμοποιούν και τα άλλα προϊόντα της εταιρίας όπως την εφαρμογή WhatsApp και το Instagram. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δέχεται «πυρά» είτε για την υποτιθέμενη αποτυχία του στο να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα των χρηστών του είτε γιατί δεν κάνει αρκετά ώστε να περιορίσει την παραπληροφόρηση.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές συμφώνησαν στο ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της εταιρίας. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα ζητήματα που βρήκαν κοινό τόπο τα δύο πολιτικά κόμματα των Η.Π.Α. «Η ζημιά που κάνει το Facebook θα στοιχειώνει μια γενιά ανθρώπων», ανέφερε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. Ο Νταν Σάλιβαν των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε πως όταν μια μέρα ο κόσμος αναλύσει το φαινόμενο θα πει «τί σκεφτόμασταν;» σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχει το Facebook σε παιδιά.
Σε ανακοίνωσή της μετά την ακροαματική διαδικασία, η εταιρία υποστήριξε πως δεν συμφωνεί με «τους χαρακτηρισμούς της (κ. Χάουγκεν) για τα πολλά ζητήματα για τα οποία κατέθεσε». Συμφώνησε, πάντως, «πως έφτασε η ώρα για ν’ αρχίσουμε τη δημιουργία στάνταρ κανονισμών για το διαδίκτυο. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που οι κανονισμοί για το διαδίκτυο ανανεώθηκαν και αντί να περιμένουμε από τη βιομηχανία να λάβει αποφάσεις που ανήκουν στους νομοθέτες, είναι ώρα να δράσει το Κογκρέσο».
Η κ. Χάουγκεν την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποκάλυψε πως μοιράστηκε εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας με τη Wall Street Journal το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα αυτά τα στοιχεία, η Wall Street Journal δημοσίευσε πως μια έρευνα που έγινε από το Instagram έδειξε ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να επηρεάσει τη νοητική υγεία των νεαρών κοριτσιών.
Επ’ αυτού τοποθετήθηκε εκ νέου η κ. Χάουγκεν στην κατάθεσή της. «Η ηγετική ομάδα της εταιρίας γνωρίζει πως να κάνει το Facebook και το Instagram πιο ασφαλή, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πάρει τα απαραίτητα μέτρα, γιατί βάζουν τα αστρονομικά κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους», τόνισε. Συνέχισε με θετικά σχόλια για την πτώση του Facebook και των υπόλοιπων εφαρμογών της «οικογενείας» για περισσότερες από πέντε ώρες τη Δευτέρα. «Είδαμε το Facebook να απουσιάζει από το ίντερνετ. Δεν ξέρω γιατί “έπεσε”, αλλά τουλάχιστον δεν χρησιμοποιήθηκε για να σπείρει διχόνοια, να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες και να κάνει νεαρά κορίτσια και γυναίκες να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους».
Καθώς μιλούσε, ο διευθυντής επικοινωνιακής πολιτικής, Άντι Στόουν, ανάρτησε στο Twitter την απάντησή του στην κατάθεσή της λέγοντας πως ερωτήθηκε για τομείς που εκείνη δεν εργάστηκε, συμπεριλαμβανομένου της παιδικής ασφάλειας και του Instagram.