Στην ιστορία θα γραφτεί ο φετινός διαγωνισμός πληροφορικής Άλαν Τιούρινγκ, καθώς για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα υπερ-υπολογιστή κατάφερε να πείσει τους κριτές για το 33% του χρόνου ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό άνθρωπο.
Έτσι, έγινε το πρώτο πρόγραμμα που περνάει το περίφημο τεστ Τιούρινγκ, το οποίο επινοήθηκε από το φημισμένο μαθηματικό και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τον υπολογισμό του πόσο έχει εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη.
Βασίζεται στην ιδέα της γραπτής επικοινωνίας ενός κριτή με δύο διαγωνιζόμενους: έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Ο κριτής θέτει ερωτήματα στους δύο διαγωνιζόμενους για 5 λεπτά και κατόπιν αποφασίζει ποιος είναι ο άνθρωπος. Εάν η μηχανή κερδίσει πάνω από το 30% των γύρων, θεωρείται πως περνάει επιτυχώς το τεστ.
Μέχρι σήμερα κανένα πρόγραμμα δεν είχε καταφέρει να πιάσει το επιθυμητό σκορ. Ωστόσο το «chatbot» Eugene Goostman έπιασε 33%. Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τους Vladimir Veselov, Eugene Demchenko και Sergey Ulasen είναι σχεδιασμένο να υποδύεται ένα 13χρονο αγόρι από την Οδησσό.