Θαμμένος με επιμέλεια στο Aspen, αλλά χαμένος έκτοτε, ο 4 μέτρων σωλήνας-χρονοκάψουλα περιείχε, ανάμεσα σε άλλα, και το πρωτότυπο ποντίκι από τον υπολογιστή Lisa του Τζομπς.
Σήμερα, χάρη στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Diggers», τα καλά θαμμένα μυστικά του χρονο-σωλήνα ήρθαν στο φως, με το περίφημο ποντίκι να βλέπει και πάλι τη μέρα έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια παραμονής του στο σκοτάδι.
Ήταν το 1983 λοιπόν και στη λήξη της περιόδου διοργάνωσης του International Design Conference στο Άσπεν του Κολοράντο όταν οι διοργανωτές αποφάσισαν να θάψουν μια χρονοκάψουλα, γνωστή επισήμως ως Aspen Time Tube.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συνεισέφεραν διάφορα αντικείμενα, από κύβο του Ρούμπικ και καρτελάκια ονομάτων μέχρι και συσκευασία με έξι κουτάκια μπίρας(!), ο Στιβ Τζομπς χάρισε όμως στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το ποντίκι με το οποίο είχε παρουσιάσει τον υπολογιστή του Lisa, γι’ αυτό και ο σωλήνας έμεινε έκτοτε γνωστός ως Steve Jobs Time Capsule.
Ο σκοπός ήταν να ξεθαφτεί η χρονοκάψουλα το 2000, η ιδέα ωστόσο εγκαταλείφθηκε και το προσχέδιο για τον ακριβή τόπο ταφής του σωλήνα χάθηκε έκτοτε. Κάποιοι θυμούνταν βέβαια μέσες-άκρες πού ήταν θαμμένος, η δραστική αλλαγή ωστόσο του περιβάλλοντος χώρου συσκότιζε ακόμη περισσότερο τη μνήμη τους.
Κι έτσι για 30 χρόνια, η χρονοκάψουλα του Στιβ Τζομπς παρέμενε χαμένη και θαμμένη, κρατώντας στη λήθη τους θησαυρούς της. Αυτό βέβαια μέχρι πρόσφατα, όταν η εκπομπή του National Geographic Channel, «Diggers», έψαξε και βρήκε τελικά το Aspen Time Tube!
Λίγες μέρες μετά, ο μαγικός σωλήνας αναδύθηκε από τα έγκατα της γης φέρνοντας στο φως τόσα πολλά αταξινόμητα αντικείμενα, εκατοντάδες προσωπικά πράγματα και καινοτόμες τεχνολογίες της εποχής. Ανάμεσά τους φυσικά το «στολίδι» της χρονοκάψουλας, το φοβερό και τρομερό Lisa Mouse του Στιβ Τζομπς.
Και οι 6 μπίρες που είχε θάψει ο πρόεδρος του συνεδρίου Harry Teague στον χρονο-σωλήνα για να τις απολαύσουν οι εκσκαφείς τη μέρα που θα τον ανέσυραν; Ήταν κι αυτές σε άψογη κατάσταση. Άσπρο πάτο, παιδιά!