Η διαδικασία του αρμέγματος όσο και αν έχει ταυτιστεί στο μυαλό των περισσότερων με μια κλασική σκηνή της αγροτικής ζωής, στην πραγματικότητα νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται προκειμένου η διαδικασία να γίνει πιο αποδοτική, εύκολη και αυτοματοποιημένη.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό ακούει στο όνομα «Astronaut 4». Πρόκειται για ένα ρομποτικό μηχανισμό αρμέγματος που ανέπτυξε ολλανδική εταιρεία και δεν απαιτεί σχεδόν τίποτα από τον αγρότη, ο οποίος θα επιβλέπει τα πάντα από το smartphone του!

Η ιδέα του ρομποτικού αρμέγματος δεν είναι καινούργια καθώς έρευνες πολυάριθμες είχαν ήδη διεξαχθεί από τη δεκαετία του ’80. Και αυτό γιατί η «προσαρμογή» των ζώων στις μηχανές δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αντίθετα η ιδέα που προχώρησε ήταν πώς θα βρεθούν τρόποι ώστε η μηχανή να προσαρμοστεί στην αγελάδα και όχι το αντίθετο.

Το Astronaut 4 βασίζεται στην αρχή ότι το άρμεγμα ελέγχεται από την αγελάδα και όχι από τον άνθρωπο, καθώς το ζώο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο συχνά πρέπει να αρμέγεται.

Το ρομποτικό μηχάνημα είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την απλότητα στη χρήση του από την αγελάδα. Μία από τις καινοτομίες που υιοθετεί είναι το σύστημα «I-flow concept», που επιτρέπει στο ζώο να προχωρήσει κατευθείαν μέσα στο μηχάνημα χωρίς να απαιτείται να στρίψει, κάτι που «μισεί» άλλωστε.

Το I-flow ακόμη, επιτρέπει στην αγελάδα να «μάθει» γρήγορα πώς θα χρησιμοποιεί τη μηχανή, μειώνοντας το στρες που νιώθει. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός θα οδηγήσει γρήγορα το ζώο να μάθει ότι θα μπαίνει στο μηχάνημα προκειμένου να αρμεχθεί και να απολαύσει λίγο φαγητό. Μάλιστα η εταιρεία για να τονίσει τα πλεονεκτήματά της συσκευής δηλώνει με στόμφο ότι η αγελάδα μαθαίνει να το χρησιμοποιεί πιο γρήγορα από τον αγρότη!

Η χρήση της προηγμένης τεχνολογίας είναι εμφανής στο βραχίονα αρμέγματος καθώς είναι σχεδιασμένος ώστε να λειτουργεί με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις προκειμένου να μην τρομάξει το ζώο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τρισδιάστατες κάμερες και λέιζερ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Astronaut 4…