Όπως έχει συμβεί με τα περισσότερα πράγματα στη σημερινή εποχή έτσι και οι ληστείες τραπεζών έχουν πάρει ηλεκτρονική μορφή. Τέλος, στις περίεργες μάσκες, τα όπλα και τις εμπλοκές των κακοποιών με την αστυνομία. Πλέον, αρκούν μερικοί υπολογιστές και ένα περίτεχνο σχέδιο ηλεκτρονικής επίθεσης.

Με δύο πολύ καλά οργανωμένες επιχειρήσεις, στις 12 Δεκεμβρίου 2012 και στις 19 Φεβρουαρίου 2013, μία διεθνής ομάδα από χάκερς και κλέφτες, κατάφεραν να ληστέψουν περισσότερα από 5.000 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM) σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή 8 ύποπτοι κατηγορούνται για αντίστοιχα εγκλήματα στις 9 Μαΐου, ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι η σύνθετη λειτουργία αυτών των σχεδίων, ώστε να γίνει καλύτερη η πρόληψη νέων επιθέσεων στο μέλλον.

Το παρακάτω infographic, από την εταιρία 41st Parameter, που δραστηριοποιείται στο να ανιχνεύει εγκλήματα αλλά και στην πρόληψή τους, τονίζει τη διαδικασία που ακολούθησε η ομάδα χάκερς, με την αύξηση των ορίων προπληρωμένων καρτών στο Ομάν, αλλά και τη μεταφορά χρημάτων από μηχανήματα σε 27 χώρες.

Τα συνολικά χρήματα που κατάφεραν να κλέψουν αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για συμβεί αυτό χρειάστηκαν μόλις δύο ημέρες και 81.000 συναλλαγές. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές επιθέσεις, κατά την οποία δέχθηκαν επίθεση 27 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και πολλές ακόμα.