Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχονται τα δεκάδες ή εκατοντάδες ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά στο e-mail μας; Μηνύματα με διαφημίσεις για φάρμακα και προϊόντα, ακόμα και για υποτιθέμενες κληρονομιές προέρχονται από αρκετές χώρες του κόσμου, η πλειοψηφία τους όμως προέρχεται από την Ινδία.
Σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε η εταιρεία Sophos, για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2012, το ποσοστό μηνυμάτων spam που προέρχεται από την Ινδία είναι 16.1%. Ακολουθεί η Ιταλία με 9.4%, οι ΗΠΑ με 6.5% και η Σαουδική Αραβία με 5.1% ενώ στο ανάμεσα στις 13 χώρες της λίστας βρίσκεται ακόμα η Τουρκία με 3.8%, η Γερμανία με 2.7% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.1%.
Αυτό δεν σημαίνει πως το σύνολο των μηνυμάτων αυτών προέρχονται μέσα από αυτές τις χώρες, ούτε πως οι περισσότεροι spammers είναι Ινδοί. Οι spammers οπουδήποτε και να βρίσκονται χρησιμοποιούν υπολογιστές που έχουν μολύνει μέσω spyware και συνδέσει μεταξύ τους μέσω botnets για να διαδώσουν ανεπιθύμητα e-mail.
Όπως εξηγεί ο Graham Cluley της Sophos, «σημαντικός αριθμός υπολογιστών στην Ινδία έχουν μολυνθεί με malware». Αυτό επιτρέπει σε επιτήδειους να θησαυρίζουν στέλνοντας ανεπιθύμητα e-mail που προωθούν είδη αμφιβόλου ποιότητας καθώς και να μολύνουν ακόμα περισσότερους υπολογιστές για τον σκοπό αυτό.
Η Ινδία κατέχει την τρίτη θέση στη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό χρηστών στο διαδίκτυο. Παρά το γεγονός αυτό όμως μόνο το 10.2% του πληθυσμού της έχει πρόσβαση σε αυτό. Το γεγονός αυτό προκαλεί την έλλειψη σημαντικών μέτρων για την προστασία των υπολογιστών της χώρας, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία Sophos μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση όχι μόνο του spam αλλά και πιο επικίνδυνων μορφών επιθέσεων.
Όσον αφορά την προέλευση μηνυμάτων spam κατά ήπειρο τώρα, την πρώτη θέση έχει η Ασία με 48.7%, την δεύτερη η Ευρώπη με 28.2% και την τρίτη η Νότια Αμερική με 10.2%.