Το μαθητικό βραβείο Lemelson–MIT και χρηματικό έπαθλο 30.000 δολάρια κέρδισε ο νεαρός ερευνητής Miles C. Barr για την πρωτοποριακή τεχνολογία του.
Ο Barr, που εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ανέπτυξε εύκαμπτες ηλιακές κυψέλες που μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, από χαρτί μέχρι και ύφασμα.
Οι συμβατικές ηλιακές κυψέλες, με επιφάνειες από γυαλί ή σιλικόνη, είναι βαριές και εγκαθίστανται με ειδική διαδικασία.
Η τεχνολογία που ανέπτυξε ο νεαρός ερευνητής καθιστά δυνατή την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε παράθυρα και κουρτίνες, που φωτίζονται από τον ήλιο για να σκιάσουν το εσωτερικό του σπιτιού.
Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες ενσωματώνονται στις επιφάνειες μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «χημική εναπόθεση ατμών».
«Υπάρχουν ατμοί ή αέρια που όταν απελευθερώνονται στο υπόστρωμα της επιλογής μας, αντιδρούν σχηματίζοντας στοιχεία λεπτού υμενίου, που δρουν ως ενεργά συστατικά στην ηλιακή κυψέλη.
«Σκεφτόμαστε να τα εφαρμόσουμε σε παράθυρα, να τα κάνουμε διάφανα ή να τα ενσωματώσουμε στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές», ανέφερε ο Barr, που έχει ήδη ιδρύσει εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη της νέας ηλιακής τεχνολογίας.
Οι πρωτοποριακές ηλιακές κυψέλες δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ, που, υπό κανονικές συνθήκες μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια το 10 με 15% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται.
Τα αποδοτικότερα οργανικά φωτοβολταϊκά που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα και έιναι παρόμοια με αυτά του ερευνητή έχουν απόδοση 10%. Στο εργαστήριο ο Barr πέτυχε απόδοση 2%, όμως ελπίζει ότι με βελτιωτικές παρεμβάσεις το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά.
Πηγή: econews.gr