Οι μαύρες τρύπες είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς με τους οποίους ασχολείται η σύγχρονη φυσική. Τεράστιες ποσότητες μάζας συγκεντρωμένες σε ελάχιστο χώρο και με βαρυτικές δυνάμεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Βαρυτικές δυνάμεις τόσο ισχυρές που ούτε καν το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.
Με αυτά τα επιστημονικά δεδομένα λοιπόν, η φωτογράφιση μιας μαύρης τρύπας θα έμοιαζε με κάτι αδύνατο. Παρόλα αυτά, επιστήμονες από όλο το κόσμο σκοπεύουν να το πετύχουν. Για το λόγο αυτό μάλιστα διοργάνωσαν ειδικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα με στόχο τον συντονισμό της όλης προσπαθειας.
Αν και η μαύρη τρύπα αυτή καθ’ αυτή δεν θα μπορούσε να φωτογραφηθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ακτινοβολία που εκπέμπεται καθώς απορροφά αέρια και σκόνη. Καταγράφοντας λοιπόν την ακτινοβολία αυτή, από την περιφέρεια του ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταγράψουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητες αυτού του κοσμικού σώματος.
Δεν πρόκειται για εύκολη προσπάθεια βέβαια. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν 50 διαφορετικά ραδιοτηλεσκόπια από όλο τον κόσμο . Ανάμεσα τους το τηλεσκόπιο στο όρος Graham της Αριζόνα, τα τηλεσκόπια στο Mauna Kea στη Χαβάη, την Ανταρκτική, το Μεξικό αλλά και την Καλιφόρνια.