Η ιαπωνική εταιρεία, Fujitsu Technology, αναπτύσσει ένα «seek and destroy» ιό που θα μπορεί να αναγνωρίζει και να καταπολέμα την πειρατεία και άλλες απειλές στον κυβερνοχώρο με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με μία έκθεση από το The Times της Ινδίας.
Το έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας, στην οποία η ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται να έχει επενδύσει περί τα 1,8 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση απειλών στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το «όπλο» στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ιό που θα παρακολουθεί και θα αναλύει τις επιθέσεις, προτού προχωρήσει στον εντοπισμό της πηγής και στην καταπολέμηση αυτής.
Από την άλλη υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με τον «ιό» αυτό, μιας και υπάρχει ένας ιαπωνικός νόμος ο οποίος απαγορεύει την ανάπτυξη και κατασκευή ιών ηλεκτρικών υπολογιστών. Λογικά, θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση μιας όμως, μιας και εν προκειμένω έχουμε την ανάπτυξη ενός για το καλό όλων και κυρίως της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Ιαπωνία αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους στόχους χάκερ κατά την προηγούμενη χρονιά, στην οποία σημειώθηκαν αρκετά κυβερνο-εγκλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το ηλεκτρονικό σύστημα του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας δέχθηκε επίθεση από χάκερ, ενώ είχαμε και μια σειρά κρουσμάτων βιομηχανικής κυβερνο-κατασκοπίας σε περισσότερες από 50 μεγάλες εταιρείες σε όλον τον κόσμο.
Το προϊόν της Fujitsu δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μιας και ο ιός βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε ένα «κλειστό περιβάλλον» όπου οι ερευνητές εξετάζουν το πώς θα μπορέσουν να τον εφαρμόσουν για να ενισχύσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα ποικίλους προστατευτικούς μηχανισμούς απέναντι στους χάκερ, όμως ένας που θα μπορεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει απειλές, όπως αυτός που σχεδιάζει η Fujitsu, θα παρέχει ένα νέο επίπεδο άμυνας, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαδικτυακές «αμυχές» οι οποίες κάνουν ζημιά με την πάροδο του χρόνου, παραμένοντας αδιάγνωστες.