Μερικά από τα πράγματα που κάνουμε στην Γη, είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο να επιτελεστούν στο διάστημα, ελλείψει βαρύτητας και σίγουρα ένα από αυτά είναι μετρήσουμε και το… βάρος μας.
Ωστόσο, πρακτικά όταν μετριόμαστε σε μία ζυγαριά αυτό που τελικά μας ενδιαφέρει είναι η μάζα μας και όχι ακριβώς το βάρος μας, αλλά είναι σαφώς ευκολότερο να μετρούμε αυτό και να μην μπλέκουμε με άλλες μεθόδους.
Στο διάστημα όμως, ως γνωστόν βαρύτητα δεν υπάρχει, ή έστω είναι αμελητέα στα ύψη που «βολτάρουν» οι αστροναύτες, ωστόσο κάποιοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τον γνωστό αισθητήρα Kincect για να εντοπίζουν τις τυχόν αλλαγές στην μάζα των κοσμοναυτών.
Ο Carmelo Velardo, ένας προγραμματιστής της Eurocom, αναπτύσσει λοιπόν την λύση που μας προσφέρει το περιφερειακό. Συνεργαζόμενος με τους συναδέλφους του στο ιταλικό Τεχνολογικό Κέντρο Human Space Robotics, ο Velardo κατάφερε να συνδυάσει την δυνατότητα τρισδιάστατης μοντελοποίησης του Kinect με μία βάση δεδομένων μέτρησης βάρους περίπου 28.000 ανθρώπων, με το προκύπτον σύστημα να είναι σε θέση να υπολογίσει το βάρος με ακρίβεια 97%.
Όμως ο επιστήμονας της NASA, John Charles, επισημαίνει ότι, ενώ το σύστημα λειτουργεί καλά στην πράξη στην Γη, στο διάστημα είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες μικρο-επιπλοκές. Η μικροβαρύτητα ενδέχεται να μετατοπίσει το νερό γύρω από το σώμα ενός αστροναύτη, αλλάζοντας την πυκνότητά του και, ενδεχομένως, να αλλοιώσει τις μετρήσεις του Kinect. Παρόλα αυτά ο Charles υποστηρίζει ότι η τεχνική θα μπορούσε να είναι τελικά λειτουργική. Ο Velardo, ελπίζει να δοκιμάσει το σύστημα σε παραβολική πτήση σύντομα, οπότε αν πετύχει ούτε οι αστροναύτες δεν θα μπορούν να κρύβονται από την «ζυγαριά»…