Επίπεδες οθόνες οι οποίες θα μπορούν να τις τυλίγουμε και να τις βάζουμε στην τσέπη μας είναι πολύ πιθανό να αποτελούν πραγματικότητα αρκετά σύντομα, χάρη σε μία εντελώς νέα τεχνολογία που ακούει στο όνομα QD.
H εν λόγω τεχνολογία, ευρύτερα γνωστή ως «κβαντική τελεία», αναπτύχθηκε από μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εξαιρετικά λεπτών τηλεοράσεων. Εταιρείες όπως η Samsung εργάζονται ήδη πάνω σε εύκαμπτες οθόνες OLED, όμως οι QD οθόνες θα είναι πολύ λεπτότερες και πιο ευλύγιστες.
Η τεχνολογία πρόκειται για την εκπομπή φωτός από σωματίδια, τα οποία έχουν διάμετρο 100.000 φορές μικρότερη από αυτή μιας ανθρώπινης τρίχας μαλλιών και θα αποτυπώνονται πάνω σε ένα εύκαμπτο πλαστικό το οποίο θα είναι δυνατό να τυλιχθεί ακόμα και σε τεράστια φύλλα χαρτιού για την δημιουργία τεράστιων οθονών.
Λόγω του μικρού μεγέθους της, μια κβαντική τελεία επιτρέπει στον κατασκευαστή να καθορίσει το μήκος κύματος των εκπομπών, το οποίο καθορίζει στη συνέχεια το χρώμα του φωτός που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση των σημείων κατά την διάρκεια παραγωγής φωτός για την εκπομπή οποιοδήποτε χρώματος.
Επιστήμονες στη Nanoco στο Μάντσεστερ, συνεργάζονται τώρα με μεγάλες ασιατικές εταιρείες ηλεκτρονικών και οι πρώτες τηλεοράσεις που θα χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Τώρα όσον αφορά τις εύκαμπτες οθόνες, αυτές αναμένεται να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο και να κάνουν την εμφάνισή τους στα καταστήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Αν και τα ονόματα των εταιρειών που έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία, δεν έχουν γνωστοποιηθεί, οι φήμες θέλουν τις Sony, Sharp, Samsung και LG να εργάζονται πάνω σε αυτή την τεχνολογία. Οι περισσότερες τηλεοράσεις που παράγονται χρησιμοποιούν οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD), η οποία φωτίζεται από διόδους εκπομπής φωτός (LED), ενώ το συνολικό πάχος της οθόνης είναι μόλις λίγων χιλιοστών.
Με την χρήση της τεχνολογίας κβαντικής τελείας, ετοιμαστείτε για τηλεοράσεις πιο ελαφρύτερες και λεπτότερες τηλεοράσεις, από ότι έχει συναντήσει μέχρι τώρα.