Το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Συγκέντρωσε πάνω από 700 εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων και κυβερνητικούς αξιωματούχους από περισσότερες από 70 χώρες και ολοκληρώθηκε με μια σημαντική είδηση για την Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής απονομής των βραβείων, ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος σταθμός του μεγάλου αυτού ετήσιου θεσμού της Microsoft για την εκπαίδευση, θα λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2012.
Σχετικά με την ανάληψη της διοργάνωσης 8ου Παγκόσμιου Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» από την Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst-Jan Stigter, υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα ‘Συνεργάτες στη Μάθηση’ και ο Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών αποτελούν πρωτοβουλίες για τον τομέα της Εκπαίδευσης με εξαιρετική σημασία για τη Microsoft. Και οι δύο δράσεις τιμούν τους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και τα πρωτοπόρα σχολεία από όλο τον κόσμο, που έχουν αγκαλιάσει τη δύναμη της τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμα των μαθημάτων τους και στις σχολικές τους αίθουσες, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την εκπαιδευτική αλλαγή και βοηθώντας τους μαθητές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η ανακοίνωση ότι το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ ‘Συνεργάτες στη Μάθηση’ θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2012. Περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί από 70 διαφορετικές χώρες του κόσμου θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα, προκειμένου να γιορτάσουν τη μαγεία που η καινοτομία και η τεχνολογία μπορούν να φέρουν στην εκπαίδευση. Η Microsoft παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για διαρκή ενίσχυση του σημαντικού αυτού σκοπού».
«Εκφράζουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας που ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως το Παγκόσμιο Φόρουμ ‘Συνεργάτες στη Μάθηση’ της Microsoft θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα του χρόνου. Η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία αναδεικνύει την χώρα μας παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όταν η εξελισσόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενσωματώνει με αποφασιστικό τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες και έχει και άμεσα να ωφεληθεί από τις διεθνείς πρακτικές που την ανάπτυξή τους ευνοεί το εν λόγω πρόγραμμα. Με χαρά θα υποδεχτούμε του χρόνου 700 και πλέον πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και σχολεία από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πρόεδρος για τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Η διοργάνωση Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» ξεκίνησε το 2003 και εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft, «Συνεργάτες στη Μάθηση», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμβάλλοντας και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Σημειώνεται ότι στο Παγκόσμιο Φόρουμ φιλοξενείται η τελική φάση δράσεων της Microsoft που “τρέχουν” καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συγκεκριμένα ο Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων.
Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών κορυφώθηκε την τελευταία ημέρα του Φόρουμ, 10 Νοεμβρίου, με την απονομή 18 βραβείων καινοτομίας (Global Forum Educator Awards) σε εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν για τις αρτιότητα των μεθόδων διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει. Μέσα από 200.000 συμμετοχές συνολικά, 115 έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε παρουσία για άλλη μια φορά στους παγκόσμιους τελικούς με τον εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Κοντέλλη από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που παρουσίασε το project «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat». Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Κοντέλλης έλαβε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Φόρουμ, μετά τη διάκρισή του στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση», το οποίο διεξήχθη φέτος το Μάρτιο στη Μόσχα.
Ο δεύτερος άξονας του Παγκόσμιου Φόρουμ αφορά στο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων, όπου 32 Microsoft Mentor Schools και 66 Microsoft Pathfinder Schools συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να μοιραστούν τεχνογνωσία, γνώσεις και εμπειρίες. Αποτέλεσμα των ζυμώσεων αυτών, συνιστά η τιμητική διάκριση ενός σχολείου, το οποίο επιλέχθηκε από τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο Φόρουμ, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, για την καινοτόμο παιδαγωγική του προσέγγιση. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση και σε αυτό το πεδίο του Φόρουμ, με τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού) ως Microsoft Mentor School και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ως Microsoft Pathfinder School.
Υπογραμμίζεται ότι μέσω της πρωτοβουλίας «Συνεργάτες στη Μάθηση», η οποία ξεκίνησε το 2003, 9.486.446 καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 202.139.714 μαθητές από 114 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρίας. Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Πηγή: proho.gr