Η είδηση της παραίτησης του ιδρυτή της Apple και διευθύνοντος συμβούλου της, Στιβ Τζομπς, προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως, αφού είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει συνδεθεί τόσο άρρηκτα με τον ιδιοκτήτη της.
Ο Τζομπς ήταν αυτός που την έσωσε από τη χρεοκοπία, ενώ τα προϊόντα που λάνσαρε, μοιάζουν σαν να έχουν βγει κατευθείαν από τη λίστα των πιο πετυχημένων τεχνολογικών καινοτομιών: Macintosh, iPod, iPhone, iTunes, iMovie, iPad. Και η επιτυχία τους έκανε πιο πλούσιους και τους μετόχους της εταιρείας: δέκα χρόνια πριν, η μετοχή ήταν στα 9 δολάρια. Σήμερα είναι στα 376. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία έχει αξία όση οι 32 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, με τη χρηματιστηριακή αξία της να έχει φτάσει τα 340 δισ. δολάρια.
Ηταν, λοιπόν, φυσικό να ταρακουνηθούν και τα χρηματιστήρια όταν έγινε γνωστή η παραίτηση, οπότε και η μετοχή της Apple έπεσε κατά 7% στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στους λόγους αποχώρησης του, ο Τζομπς δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, πυροδοτώντας σενάρια για την κατάσταση της υγείας του. Το 2003 διαγνώστηκε πως πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, το 2004 χειρουργήθηκε και το 2009 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος.
Ο 55χρονος ιδρυτής της εταιρείας θα παραμείνει στην τιμητική θέση του προέδρου, ενώ CEO αναλαμβάνει ο Τιμ Κουκ, ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής. Ο Κουκ ήταν αυτός, άλλωστε, που είχε αντικαταστήσει δύο φορές τον Τζομπς όταν αυτός είχε απουσιάσει για λόγους υγείας, και το είχε κάνει με επιτυχία.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι αν ο Κουκ μπορεί να αποδειχθεί τόσο καλός όσο ο Τζομπς, αλλά αν η εταιρεία θα εξακολουθήσει να καινοτομεί και να πρωταγωνιστεί.
Τα καλά νέα για την Apple είναι ότι «έχουν ήδη σχεδιαστεί οι επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», εξηγεί ο Ντέιβιντ Γιόφι, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. «Οπότε», συνεχίζει, «το 80 με 90% των όσων βγουν από τα εργοστάσια της Apple, θα είναι αυτά που θα ήταν και επί Τζομπς».
Η πρόκληση επομένως, επισημαίνει ο Γιόφι, θα έρθει αργότερα, οπότε και η εταιρεία θα χρειαστεί έναν καινοτόμο ηγέτη που θα μπορεί να διαμορφώνει το μέλλον, όπως ακριβώς έκανε ο Τζομπς. Αλλωστε, το καινοτόμο του χάρισμα ήταν αυτό που έχρισε την Apple ηγέτιδα στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και το ταλέντο του να παντρεύει το ντιζάιν με την τεχνολογία. Ταλέντο που δεν διαθέτει ο Κουκ, ο οποίος θεωρείται μεν αριστοτέχνης σε θέματα διαχείρισης κόστους και πωλήσεων, στερείται δε φαντασίας. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μυστικό της πετυχημένης τους συνεργασίας που ξεκίνησε το 1998: να δουλεύουν σαν δύο αντίθετοι πόλοι – ο Τζομπς ευμετάβλητος κι οξύθυμος, αλλά καινοτόμος και ο Κουκ ευγενικός, ήρεμος, «αληθινός τζέντλεμαν του Νότου», και καλός διαχειριστής.