Η επόμενη γενιά των κατασκοπευτικών ρομπότ στρέφεται σε σχεδιασμό εμπνευσμένο από το βασίλειο των εντόμων.
Τα μικρορομπότ θα έχουν ενσωματωμένες κάμερες και θα φέρουν επανάσταση στην κατασκοπεία και σε διασωστικές επιχειρήσεις.
Μία νέα έρευνα κατέδειξε πως η μηχανική των πραγματικών εντόμων είναι δυνατό μέσω αντίστροφης μηχανικής να αντιγραφεί και να σχεδιάσουμε έτσι συσκευές νάνους που θα περιπολούν τα πεδία μαχών ή αναζητούν για τυχόν θύματα σε ερείπια.
Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν και στράφηκαν στα έντομα που «κατέληξαν» σε συγκεκριμένους μηχανισμούς μέσω της εξέλιξης χιλιάδων χρόνων, μία εμπειρία που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε εργαστηριακό πείραμα.
Ο ζωολόγος, Richard Bomphrey, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ηγείται μιας μελέτης που θα δώσει μια νέα πληρέστερη εικόνα για το πως τα έντομα ανέπτυξαν τα φτερά τους και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν για πετάξουν.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η φύση βρήκε τον τρόπο να μπορούν μικροσκοπικά έντομα να πετάνε και μάλιστα να είναι και ικανότατοι «πιλότοι», πληροφορίες που αν αποκωδικοποιηθούν κατάλληλα θα μπορούσαν η ανθρωπότητα μηχανές που να σώσουν τη ζωή κάποιου στο μέλλον.
Το πρόβλημα των μηχανικών μέχρι τώρα είναι, ότι τα αεροπλάνα δεν αιωρούνται και ότι τα ελικόπτερα δεν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα., ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να τα κατασκευάσεις σε πολύ μικρό μέγεθος.
Τα έντομα ωστόσο είναι ένας συνδυασμός και των δύο, όσον αφορά την πτητική τους ικανότητα.
Για να επιτύχουμε την πτήση κάποιου αντικειμένου απαιτείται ο σωστός συνδυασμός ώθησης και ανύψωσης. Στα αεροσκάφη, για την επίτευξη και τον χειρισμό αυτών, απαιτούνται δύο διαφορετικές συσκευές, οι μηχανές και τα φτερά, κάτι που περιορίζει την ζητούμενη ευελιξία.
Η έρευνα θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις για τον μηχανισμό πτήσης και να τον αντιγράψει.