Η αρχή έγινε με ένα transistor και ακολούθησε ένας οπτικός διαμορφωτής (optical modulator). Η πραγματικά σημαντική εξέλιξη, όμως, είναι αυτή που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ερευνητές της IBM κατάφεραν να κατασκευάσουν το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα από γραφίνη.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα broadband radio-frequency transmitter από γραφίνη με συχνότητα 10GHz. Η ταχύτητα αυτή είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, δεν είναι όμως το «ταβάνι» του εξωτικού αυτού υλικού. Σε επίπεδο transistor, η γραφίνη φτάνει μέχρι και τα 300GHz, αφήνοντας έτσι πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Οι ερευνητές της IBM υπογράμμισαν η κατασκευή του ολοκληρωμένου είναι τρομερά σημαντική κι έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τη δημιουργία ενός transistor. «Το transistor από μόνο του δε λέει και πολλά. Πρέπει να το συνδέσεις σε κάτι για να έχει νόημα», είπε ο Keith Jenkins της IBM.
Βέβαια, θα χρειαστεί ακόμα πολύς καιρός για να δούμε κάποιο προϊόν σε consumer επίπεδο. Η γραφίνη έχει εξαιρετικές ιδιότητες, αλλά έχει και μειονεκτήματα. Το βασικότερο είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ εύθραυστο υλικό, οπότε η έρευνα θα πρέπει να ρίξει το βάρος της (και) σε αυτό το ζήτημα. Το ενθαρρυντικό, πάντως, στην περίπτωση του ολοκληρωμένου που κατασκεύασε η IBM είναι ότι φαίνεται να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρξαν αλλαγές στις ιδιότητες του ολοκληρωμένου, ακόμα κι όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 126 βαθμούς Κελσίου.
πηγή: epcmag