Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένων αθλητών, προπονητών και επιχειρησιακού προσωπικού, έφτασε στη Γαλλία και συγκεντρώθηκε στην ιστορική πόλη Bayeux της Νορμανδίας, για μια εκδήλωση καλωσορίσματος πριν από τους Αγώνες.

Η ομάδα φιλοξενήθηκε από κοινού από τις πόλεις Bayeux και Caen.

Η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία για τους αθλητές να συναντηθούν για πρώτη φορά και να δημιουργήσουν μια αίσθηση ενότητας μεταξύ της ομάδας. Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αποτελείται από 37 αθλητές από διαφορετικά υπόβαθρα, που ζουν σε 15 χώρες και αγωνίζονται σε 12 διαφορετικά αθλήματα.

Με την πλούσια ιστορία της, την ισχυρή κατανόηση των επιπτώσεων του πολέμου και την εξοικείωση με τα δεινά των προσφύγων, το Bayeux ήταν ο τέλειος οικοδεσπότης για να συγκεντρώσει την ομάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ενώ βρίσκονταν στο Bayeux, οι αθλητές είχαν πρόσβαση σε προπονητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου για να συνεχίσουν την προετοιμασία τους και συμμετείχαν επίσης σε μια σειρά από δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, Παρίσι 2024, η ομάδα έκανε μια βόλτα με ποδήλατα στη συμβολική παραλία Arromanches-les-Bains, μια από τις παραλίες όπου πραγματοποιήθηκαν οι αποβάσεις της D-Day. Τους υποδέχθηκε επίσης ο Δήμαρχος του Bayeux στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έξω από τον περίφημο καθεδρικό ναό.

Ο Masomah Ali Zada, αρχηγός της αποστολής δήλωσε: «Είμαστε τόσο χαρούμενοι που επιτέλους φτάσαμε στη Γαλλία, ως ομάδα, για να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πόλη του Bayeux μας υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες και είναι το τέλειο περιβάλλον για να συνδεθούμε και να οικοδομήσουμε ομαδικό πνεύμα και ενότητα».

«Ως ομάδα, είμαστε μια πολύ διαφορετική ομάδα, με πολλές διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και ιστορίες, αλλά εδώ μπορείτε να δείτε ότι είμαστε πραγματικά μια ενωμένη ομάδα και είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτό το πνεύμα και αυτή τη συντροφιά μαζί μας στο Παρίσι, όπου θα παρουσιάσουμε αυτή τη μοναδική ομάδα στον κόσμο κατά την τελετή έναρξης», συμπλήρωσε.

Ο Patrick Gomont, δήμαρχος του Bayeux, Πρόεδρος της Bayeux Intercom και Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Νορμανδίας, δήλωσε: «Μόλις λίγες μέρες απομένουν πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε την Ολυμπιακή για τους Πρόσφυγες. Για αυτούς τους αθλητές, που δεν μπορούν να αγωνιστούν υπό τη σημαία της χώρας τους, και που συναντώνται για πρώτη φορά εδώ στο Bayeux, ελπίζουμε να τους προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους και να οικοδομήσουν ομαδικό πνεύμα. Ελπίζω ότι η Bayeux και η περιοχή μας, που ενσωματώνουν τις αξίες της ειρήνης και της ελευθερίας, θα τους δώσουν την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που τους αξίζει και θα τους βοηθήσουν να κερδίσουν πολλά μετάλλια».

Η ομάδα πλέον θα ταξιδέψει στο Παρίσι και θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Χωριό.

Εμφανιζόμενη σε τρίτους διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων Παρίσι 2024 είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, αντικατοπτρίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως. Στο Παρίσι, η Ομάδα θα εκπροσωπήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους.