Πολλά έχουν συμβεί σε ντέρμπι της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αυτό που δε θα ξεχαστεί ποτέ είναι η… γουρουνοκεφαλή.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2002. Το πρόγραμμα λέει Clasico στη La Liga και ο Λουίς Φίγκο καλείται για δεύτερη φορά να εμφανιστεί ως αντίπαλος στο Καμπ Νου. Την πρώτη, ένα χρόνο πριν, επί 90 λεπτά άκουγε έντονες αποδοκιμασίες κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα, όπως και διάφορα συνθήματα για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Ένα χρόνο μετά, στη δεύτερη επίσκεψη του, οι Καταλανοί όχι απλά δεν έχουν ηρεμήσει, αλλά είναι ακόμη πιο έξαλλοι. Τόσο έξαλλοι, ώστε να το παρακάνουν… Στο δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ κερδίζει κόρνερ, ο Φίγκο πάει να το εκτελέσει και στον αγωνιστικό χώρο πέφτουν… μπουκάλια ουίσκι. Το κόρνερ εκτελείται, η Ρεάλ κερδίζει ακόμη ένα, ο Πορτογάλος πάει ξανά για να εκτελέσει και εκεί άπαντες σοκάρονται.

Γιατί; Επειδή από την εξέδρα των φανατικών της Μπαρτσελόνα εκτοξεύεται ένα… κεφάλι γουρουνιού, με το οποίο παρομοιάζουν τον Φίγκο. Θα επικρατήσει αναστάτωση, το ματς θα διακοπεί για λίγο, τελικά θα ξαναρχίσει και θα τελειώσει κανονικά, αλλά αυτό που δεν τελείωσε, ακόμη και σήμερα, είναι το μίσος που νιώθουν στη Βαρκελώνη για τον Πορτογάλο που αγάπησαν τόσο πολύ ώστε να μην μπορούν να συγχωρήσουν την «προδοσία» του το 2000.