Η UEFA δημοσίευσε τη 14η έκθεση «The European Club Footballing Landscape», μία ανασκόπηση του οικονομικού τοπίου της σεζόν 2021-22, όπου περιγράφεται πως «βγήκε» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την πανδημία της Covid-19.
Σε αυτή την έκθεση, φυσικά, συμπεριλαμβάνεται και η καταγραφή δεδομένων από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οι ελληνικοί σύλλογοι δεν εμπιστεύονται τους νέους σε ηλικία παίκτες
Η έκθεση του UEFA Intelligence Center υπογραμμίζει το αυξανόμενο ποσοστό των δαπανών για μεταγραφές για νεότερους παίκτες στις πρόσφατες μεταγραφικές περιόδους. Όμως, μόνο το 5% του συνόλου των λεπτών στα εγχώρια πρωταθλήματα καταμετρήθηκε για νεαρούς παίκτες τη σεζόν 2021-22, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο 13% όλων των παικτών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας «έγραψε» τουλάχιστον μία συμμετοχή στο πρωτάθλημα.
Ο μέσος όρος του 5% κρύβει μία σημαντική διακύμανση μεταξύ των χωρών, με τους νεαρούς να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 9% των συνολικών λεπτών στην Αυστρία και τη Δανία, αλλά μόλις το 0,7% στην Ελλάδα και το 1,7% στην Τουρκία.
Εάν επεκταθεί ο ορισμός των νεαρών παικτών για να συμπεριληφθούν όλοι εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που είναι κάτω των 24 ετών, το ολλανδικό πρωτάθλημα είναι το πιο νεανικό, με το 47% των συνολικών λεπτών να παίζεται από παίκτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, εν συγκρίσει με το μόλις 15% στην Ελλάδα και το 19% στην Τουρκία.
Στο αντίθετο άκρο, οι παίκτες ηλικίας 30 ετών ή μεγαλύτεροι αντιπροσώπευαν το 34% των συνολικών λεπτών στην Ελλάδα και το 33% στην Τουρκία, εν συγκρίσει με το 12% στην Ολλανδία, το 14% στη Δανία και το 14% στο Βέλγιο. Το μεγάλο ποσοστό της Ελλάδας (52%) εμφανίζεται στην ηλικιακή κατηγορία 24-29.
Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στη διάρκεια των συμβολαίων
Όπως τονίστηκε στην περσινή έκθεση, ένα σημαντικό ποσοστό της βάσης κόστους ενός συλλόγου κορυφαίας κατηγορίας είναι συνδεδεμένο με πολυετή συμβόλαια παικτών, με το 64% των συμβολαίων να εκτείνεται μετά το τέλος της σεζόν κατά μέσο όσο. Στα 20 υπό εξέταση πρωταθλήματα, τα συμβόλαια γίνονται ελαφρώς μικρότερα σε διάρκεια, με τους παίκτες να έχουν κατά μέσο όρο 25,7 μήνες ακόμη μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τους στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2022-23, αριθμός που είναι μειωμένος σε σχέση με το 25,9 της σεζόν 2021-22.
Στα «Big 5» πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), όμως, ισχύει το αντίθετο, με τους παίκτες να έχουν κατά μέσο όρο 30,5 μήνες ακόμη στο συμβόλαιό τους, έναντι 29,4 την περασμένη σεζόν.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση (20η) στο σχετικό πίνακα, καθώς το 44% των συμβολαίων είναι μικρότερα του ενός έτους, το 34% έχει διάρκεια 1-2 χρόνια, το 16% 2-3 χρόνια και το 6% για 3-4 χρόνια, παρουσιάζοντας έτσι ένα μέσο όσο 22,1 μήνες στα συμβόλαια των παικτών.
Για τις μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι του 2022, η Ελλάδα παρουσιάζει μέσο όρο διάρκειας συμβολαίων 24,5 μήνες. Το 53% των παικτών προέρχεται από ομοσπονδίες της UEFA.
Οι μεταγραφές στην Ελλάδα
Στις μεταγραφές του καλοκαιριού οι ελληνικοί σύλλογοι δαπάνησαν 36 εκατομμύρια για μεταγραφές και είχαν έσοδα 39, φτάνοντας έτσι σε θετικό απολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγγλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, είχε όγκο συναλλαγών 3,125 δισεκατομμύρια ευρώ (2,23 δισ. δαπάνες και 896 εκατ. έσοδα / απολογισμός -1,334 δισ. ευρώ).
Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό λεπτών συμμετοχής από ξένους παίκτες
Στα 20 πρωταθλήματα που αναλύθηκαν οι ξένοι παίκτες ήταν λιγότερο… διαδεδομένοι στην Ουκρανία τη σεζόν 2021-22 (όπως συνέβη και την περίοδο 2020-21), με αυτούς τους παίκτες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 19% των συνολικών λεπτών που έπαιξαν.
Η Ελλάδα (67%), εμφανίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στον σχετικό πίνακα των 20 χωρών, είναι μπροστά από το Βέλγιο (61%) και την Αγγλία (61%), καταγράφοντας τα υψηλότερα νούμερα για το ποσοστό των συνολικών λεπτών που παίζονται από ξένους παίκτες. Η Δανία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν (με το ποσοστό της να αυξάνεται από 36% σε 43%), ενώ η Πορτογαλία και η Τουρκία σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (5 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμιά).