Η τελευταία πράξη του Αντρέα Ανιέλι ως πρόεδρος της Γιουβέντους ήταν ένα γράμμα προς τον «πλανήτη» της Γιούβε. Οπαδούς, ποδοσφαιριστές, συνεργάτες, υπαλλήλους του συλλόγου. Πλέον, μετά τη σύσσωμη παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου, η ομάδα θα βρίσκεται υπό την επιρροή του Τζον Έλκαν, ισχυρού άνδρα της Ferrari, μεταξύ άλλων, ενώ ο κόσμος ονειρεύεται ήδη τον θρύλο της ομάδας Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στη θέση του προέδρου. Στο μεταξύ, στην επιστολή του, ο Ανιέλι θυμάται τις μεγάλες «μάχες» κι αναφέρει το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Ο Αντρέα Ανιέλι, λοιπόν, στην επιστολή του έκανε τον απολογισμό της θητείας του υπογράμμισε τα πολλά καλά που έζησε η Γιουβέντους υπό την εποπτεία του, αλλά και στις μεγάλες «μάχες» που έδωσε η «Βέκια Σινιόρα» στις δύσκολες ευρωπαϊκές έδρες.
Αναλυτικά όσα αναφέρει στην επιστολή του:
«Αγαπητοί, παίζοντας για τη Γιουβέντους, δουλεύοντας για τη Γιουβέντους, ένας ήταν στόχος: η νίκη. Όποιος έχει το προνόμιο να φοράει την ασπρόμαυρη φανέλα, το ξέρει. Όποιος εργάζεται σε μια ομάδα γνωρίζει ότι η σκληρή δουλειά νικά το ταλέντο αν το ταλέντο δεν δουλεύει σκληρά.
Η Γιουβέντους είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο και όποιος εργάζεται ή παίζει εκεί ξέρει ότι το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς όλης της ομάδας. Έχουμε συνηθίσει να κερδίζουμε με την ιστορία και το DNA. Αφού Το 2010 τιμήσαμε την ιστορία μας πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα: το γήπεδο, εννιά συνεχόμενα πρωταθλήματα της Serie A, η πρώτη ομάδα στην Ιταλία που έγινε σειρά σε Netflix και Amazon Prime, δημιουργήσαμε το “J Medical”, πήραμε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα γυναικών ξεκινώντας από το μηδέν. Τώρα, το deal με την Volkswagen (λίγοι το ξέρουν).
Οι τελικοί (σ.σ. του Champions League) στο Βερολίνο (3-1 από την Μπαρτσελόνα) και στο Κάρντιφ (4-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης) – οι ήττες για τις οποίες μετανιώνουμε περισσότερο – η συμφωνία με την Adidas, το Coppa Italia NextGen, το ότι γίναμε η πρώτη διοίκηση που εκπροσώπησε τον σύλλογο σε Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, το Μουσείο και τόσα άλλα…
Ο καθένας από εμάς μπορεί να θυμηθεί τη στιγμή πριν βγει στο γήπεδο, σε όλες τις έδρες φόβητρο: “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, “Ολντ Τράφορντ”, “Allianz Arena”, “Βεστφάλεν”, “Σαν Σίρο”, “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, “Σέλτικ Παρκ”, “Καμπ Νόου”: όπου κι αν πηγαίναμε όταν η ομάδα ήταν συμπαγής, δεν φοβόμασταν κανέναν.
Όταν η ομάδα δεν είναι συμπαγής, μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Θα συνεχίσω να φαντάζομαι και να εργάζομαι για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο και θα δανειστώ μια φράση του: “Και εκείνοι χόρευαν, κι όσοι τους είδαν τους πέρασαν για τρελούς, αλλά ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική”. Θυμηθείτε, θα αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον παντού με μια ματιά: Είμαστε οι άνθρωποι της Γιούβε! Μέχρι το τέλος».
Αυτή είναι μια ακόμη σημαντική εξέλιξη τον τελευταίο μήνα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είχαν προηγηθεί η διάθεση της ιδιοκτησίας της Λίβερπουλ να μάθει την αξία της και να βρει επενδυτές, των ιδιοκτησιών της Ίντερ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρουν «συμπαίκτες» ή να πουλήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους και της Παρί Σεν Ζερμέν που θέλει να πουλήσει ως και το 15% των μετοχών της.
Ο Αντρέα Ανιέλι, παράλληλα με το ρόλο του στη Γιουβέντους, ήταν κι ένας από τους τρεις υποστηρικτές της European Super League μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η παραίτησή του προκαλεί και ερωτηματικά για το αν οι «μπιανκονέρι» θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα τώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία η υπόθεση κατά της UEFA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.