Ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον αποκάλυψε ότι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι προσπάθησαν να τον πείσουν να χειραγωγήσει την κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Ο πρώην προπονητής της Αγγλίας ήταν στη Νοτς Κάουντι εκείνη την εποχή, αφού προσλήφθηκε από τον επιχειρηματία Ράσελ Κινγκ (που με τα χρόνια άφησε τεράστια χρέη στο κλαμπ) ως διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου.

Ο Έρικσον ρωτήθηκε για τον Κινγκ ως μέρος της σειράς του BBC Radio 5 με τίτλο «Sports Strangest Crimes: The Trillion Dollar Conman».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο 74χρονος αναφέρθηκε στο ταξίδι που έκανε με τον Κινγκ στη Βόρεια Κορέα, στο οποίο του ζητήθηκε να βοηθήσει ώστε τη χώρα να έχει μια εύκολη κλήρωση για το τουρνουά στη Νότια Αφρική.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτοί (οι εκπρόσωποι της Βόρειας Κορέας) γνώριζαν ότι ήμουν μέλος της Επιτροπής Ποδοσφαίρου της FIFA. Μου είπαν, “μπορείς σε παρακαλώ να μας βοηθήσεις;”. “Φυσικά και μπορώ να βοηθήσω, αν μπορώ”, είπα. Νόμιζα ότι ήθελαν μπάλες ή παπούτσια ή κάτι τέτοιο. Αλλά, μου απάντησαν: “Θέλουμε να έχουμε μια απλή κλήρωση”», αποκάλυψε ο προπονητής.

«Ήθελαν να… βοηθήσω στην κλήρωση. Φυσικά, είπα “Εννοείτε πραγματικά αυτό που (σκέφτομαι); Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτό είναι απολύτως αδύνατο και είναι εγκληματικό, ακόμη και να το προσπαθήσεις”», συνέχισε.

«Αλλά δεν με πίστεψαν ποτέ. Το εκπληκτικό είναι ότι φαινόταν ότι δεν πιστεύουν ότι δεν μπορώ να το κάνω – πίστευαν ότι απλά δεν ήθελα να το κάνω. Πολύ παράξενο. Αυτός ήταν, υποθέτω, ο κύριος λόγος για τον οποίο προσκλήθηκα και γιατί ήταν τόσο σημαντικό που πήγα εκεί», κατέληξε.

Η Βόρεια Κορέα είχε μια δύσκολη κλήρωση για το τουρνουά καθώς τοποθετήθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ακτή Ελεφαντοστού. Μετά από μια αξιοσέβαστη εμφάνιση στην ήττα με 2-1 από τη Βραζιλία, έχασε με 7-0 από την Πορτογαλία και 3-0 από την Ακτή Ελεφαντοστού.